Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 24 juni 2009

Sint Jan



Op 24 juni vieren we het "Sint Jansfeest". Het feest van de geboorte van Johannes de Doper, maar ook is ook een zomerfeest, een Midzomerfeest om precies te zijn. Het feest van de zonnewende, dat traditiegetrouw op veel plaatsen in Europa wordt gevierd.

Toen ik in februari 2007 op bezoek was in Engeland om een aantal "Camphill plaatsen" te bezoeken kwam ik langs "Stonehenge". Nou ja langs, bijna dan. In ieder geval vond ik het de moeite waard om er even voor om te rijden.
Het is natuurlijk fascinerend om te zien dat mensen 4000 jaar geleden deze stenen bijeenbrachten, van honderden kilometers ver.
Plaatjes zoals deze zijn er natuurlijk bij duizenden. Maar het gaat mij, net als zovelen ook om de vraag: waarom, wat was de bedoeling? Een begraafplaats? Er is van alles over bedacht, tot aan een astronomisch observatorium aan toe. Feit is dat de stenen niet zomaar bijeen staan. Er zit systeem in.
Ieder jaar kwamen en komen er mensen bijeen op 24 juni om er de zonnewende te ervaren, het moment van de "Langste dag" (op of rond 21 juni sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender) waarna de natuur weer een andere wending gaat krijgen.

Geen opmerkingen: