Lake District 2016

Lake District 2016

maandag 1 juni 2009

Tweede Pinksterdag


Pinksteren heeft ook iets mysterieus. De Geest die neerdaalt uit de hemel. Zoals gisteren al geschreven denk ik dat de meeste mensen er zich weinig bij kunnen voorstellen. Toch was het deze inspiratie (letterlijk: inblazing) die heeft geleid tot het ontstaan van de christelijke kerk, die daarmee de basis is geworden voor onze westerse beschaving.

Je kunt zeggen dat de leerlingen van Jezus vanaf dat moment het Licht hebben gezien. In ieder geval heeft het geleid tot de bewustwording dat er iets meer is dan alleen een aards bestaan. Religie betekent letterlijk: herverbinden. Het is het zoeken naar een verbinding met iets wat we, om het neutraal te zeggen, "iets goddelijks" kunnen noemen.

Ik ben inmiddels begonnen aan het boek "Het licht zien" van Arthur Zajonc. Mensen zijn, zolang ze bestaan, al op zoek zijn naar het Licht, letterlijk en figuurlijk. Zelfs daarvoor, vóór de mensen werden geschapen, waren "de goden" al bezig met licht en duisternis. In het scheppingsverhaal schiep God het licht. Daarvóór was het er dus niet.
Ik ben bij het maken van dit Blog uitgegaan van de eenvoudige gedachte dat fotografie met licht te maken heeft. Fotograferen is spelen met licht wordt ook wel gezegd.
Als je je er in verdiept blijkt er dus een hele wereld achter de ontdekking van het licht te zitten. Het "simpele" bestaan van de "Camera obscura" werd bijvoorbeeld al rond het jaar 1000 door Alhazen uit Irak volledig beschreven, maar was ook bij Aristoteles, en in de vijfde eeuw voor Christus in China al bekend.

Geen opmerkingen: