Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 26 november 2009

Sint-Columba


In 563 kwam "Sint-Columba" met twaalf volgelingen uit Ierland naar Iona en stichtte er een abdij. Het eiland lag weliswaar afgelegen, maar Dunadd Fort, het centrum van het Keltische Dalriada lag er niet al te ver vandaan.

Voor de komst van Sint-Columba werden er al Pictische koningen begraven op Iona. Het vroegste christelijk heiligdom op Iona is gesticht door de Ierse missionaris Sint Oran die op Iona stierf aan de pest in 549. Het is mogelijk dat Sint-Columba voor Iona koos omdat het zowel door de Picten als door de Schotten al als een heilige plaats werd gezien.

Sint-Columba en zijn volgelingen bouwden hun eerste kerk ten noorden van de huidige abdij. Op Tor Abb, de heuvel ten westen van de abdij, bevinden zich de enige overgebleven resten van hun nederzetting. Van de eerste elf abten waren er negen bloedverwanten van Sint-Columba.

Iona werd een centrum van het vroege christendom in Schotland. Vrijwel alle vroege koningen van Schotland werden op Iona begraven.
Aan de linkerzijde van de kerkingang bevindt zich Sint-Columba's Shrine, waarvan wordt vermoed dat op die plek de graftombe van Sint-Columba heeft gestaan.

Geen opmerkingen: