Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 6 januari 2010

Driekoningen



Vandaag is het Driekoningen.
Op de "Ikonenpagina" van Marja Benschop-Smit heet het: "De Aanbidding der Wijzen", 24 x 31 cm.


Het verhaal van de aanbidding wordt beschreven in Matteüs 2:11:
"Ze gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder. Ze wierpen zich neer om het eer te bewijzen. Daarna openden ze hun kistjes met kostbaarheden en boden het kind geschenken aan: goud, wierook en mirre."

Bij deze dag hoort echter ook: "De Doop in de Jordaan".
"Christus wordt gedoopt door Johannes de Voorloper (de Doper), die in eerbied voorover gebogen is naar zijn Meester. Vanuit de hemel daalt Gods Geest neer in de gedaante van een duif."

"Wikipedia" vermeldt dat Driekoningen vroeger, net als Pasen, traditioneel een doopdag was:
"Ter herinnering aan de doop vindt met Driekoningen de wijding van het water plaats. Met dit wijwater kunnen huizen worden gezegend. Bij deze huiszegen schrijft men in vele landen met krijt de letters "C+M+B" op de deur, waarbij men hoopt alle kwaad op afstand te kunnen houden. Dit blijft dan op of boven deur staan tot Pinksteren.


De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk: "Christus Mansionem Benedicat". Dat betekent: "Christus zegen dit huis". De letters verwijzen ook naar de initialen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, die mede achtergrond geven aan dit gebruik. Zij zijn de eerste niet-gelovigen ("heidenen") aan wie Christus zich heeft geopenbaard. De cijfers verwijzen naar het jaartal. De "+" staat voor het kruisteken."

Voor dit nieuwe jaar is het dus: 20 C+M+B 10

Geen opmerkingen: