Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 27 januari 2010

Het Witte Huis


Gisteren had ik het over hoge gebouwen.
Rotterdam heeft wat dat betreft een naam hoog te houden.
"Het Witte Huis", wat u hier iets rechts van het midden ziet, met de groene reclameletters op het dak, was de eerste wolkenkrabber van Europa.

"De hoogbouw geschiedenis van Rotterdam begint in 1898, het jaar dat het Witte Huis aan de Oude Haven gereed kwam. Decennia lang bleef dit monument met zijn 45 meter hoogte, de top in Europa.

Het kantoorgebouw werd in 1897 ontwikkeld door twee Rotterdamse broers. Gerrit en Herman van der Schuijt waren respectievelijk 34 en 31 jaar oud bij de oplevering van het gebouw. Gerrit van de Schuijt ondernam in 1894 een reis naar New York waar hij werd geïnspireerd door verzamelkantoorgebouwen en wolkenkrabbers. De architect met wie hij in Rotterdam zijn idee realiseerde was Willem Molenbroek. Het ontwerp van Het Witte Huis is in Art nouveau stijl op "Amerikaansche" leest maar het werd een gemetselde toren gebouwd in tegenstelling tot de staal constructies die in Amerika werden gebruikt.

De elf verdiepingen die dit gebouw telt kunnen per lift worden bereikt en op het dak is er een dakterras waar vroeger iedereen voor een kwartje het centrum van Rotterdam kon bewonderen. Tegenwoordig wordt het uitzichtplatform alleen nog tijdens evenementen open gesteld."

Mooi dat Het Witte Huis als monument bewaard wordt, al valt het in het niet met al die echte wolkenkrabbers er om heen. Het is goed om je geschiedenis te kennen.
Het blijft wel een bizar idee dat het hoogste gebouw in Rotterdam nu 4 keer hoger en het hoogste gebouw ter wereld zelfs 18 keer hoger is.

Geen opmerkingen: