Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 17 maart 2010

Ariane


"Space Expo" in Noordwijk draait natuurlijk om de Europese ruimtevaart. We denken soms wel eens dat alleen de Amerikanen en de Russen iets in de ruimte doen maar vlak Europa niet uit. En in Nederland hebben we natuurlijk onze eigen Wubbo Okkels en André Kuipers. Maar in Noordwijk gaat het vooral om de Ariane.

"De Ariane is een type raket van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

We zijn inmiddels toe aan de Ariane 5, de zgn. vijfde generatie draagraketten van het Arianeprogramma. De Ariane 5 wordt ontwikkeld en geconstrueerd door de ESA, maar geëxploiteerd door Arianespace die ze gebruikt om commerciële kunstmanen te lanceren. De Ariane 5 wordt in Europa in delen gebouwd, waarna hij naar Frans-Guyana wordt verscheept en daar wordt geassembleerd. Vervolgens wordt hij gelanceerd vanaf platform ELA-3 op het Centre Spatial Guyanais (CSP) bij Kourou.

Het is in tegenstelling tot de andere Arianes een tweetrapsraket. Hij was gebruiksklaar vanaf 1998 en heeft sinds 2003 alle vluchten van de Ariane 4 overgenomen. De Ariane 5 wordt aangedreven door een sterke Vulcainmotor. Deze wordt aangedreven door 130 ton zuurstof en 26 ton waterstof. De Ariane 5 heeft ook twee boosters, vastebrandstofmotoren van 30 meter lang, die 90% van het startvermogen van de Ariane 5 leveren.

De Ariane 5 kan grotere ladingen aan dan de Ariane 4 en andere commerciële raketten. Om de concurrentie voor te blijven is ook het draagvermogen sterk verbeterd: van 7400 kg tot een 12.000 kg in 2006."


Aldus Wikipedia. Het is maar weer dat u het weet.

Geen opmerkingen: