Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 31 maart 2010

Woensdag van de Stille Week


In katholieke kerken is altijd een zogenaamde "Kruisweg" aanwezig.
Hiernaast een foto van de eerste "statie" van de veertien reliëfs in de "Abdij van Tongerlo": I. Jezus wordt ter dood veroordeeld.

Wikipedia: "De Kruisweg (Via Crucis of Via Dolorosa in het Latijn) is een onderdeel van de totale traditie van het christelijke Paasfeest. Het is een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, plaats van zijn terechtstelling.
Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio, dat het staan of stilstaan betekent.

In de rooms-katholieke traditie is het sinds de 15e eeuw ook een godsdienstoefening, die onder andere op Goede Vrijdag plaatsvindt. Tijdens de Kruisweg gaan de gelovigen biddend en herdenkend langs veertien zogenaamde kruiswegstaties voorbij. Een kruiswegstatie is een schilderij of reliëf dat een scène uit de lijdensweg van Jezus en zijn stervensproces uitbeeldt."

In protestantse kerken kent men dit niet. Maar de laatste jaren is daar wel een gebruik ontstaan om in de Stille Week dagelijks korte meditatieve momenten te hebben om met elkaar stil te staan bij de gebeurtenissen in de week voor Pasen.

Geen opmerkingen: