Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 2 juni 2010

Godenwereld


Het Hindoeïsme staat bekend als een godsdienst met vele Goden, polytheïstisch om het eens netjes te zeggen.
Sommige Hindoestanen denken daar zelf anders over.
Op de gevel van de "Shri Ram Mandir" in Den Haag staat: "Shri Sanatan Dharm", dat betekent "Eeuwige Religie". Men baseert zich hier op de oorspronkelijke religie gebaseerd op de teksten uit de veda's. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de stroming van de "Arya Samaj", die weliswaar ook gelooft in één Schepper-God, en die ook nog wel veel goden kent, maar daar kies je er één uit, één die bij jou past, en daar hou je je aan.

In deze tempel heeft men echter een grote verscheidenheid van Goden staan, die men tijdens de ceremonie ook allemaal eer bewijst door er offergaven aan te schenken.
Op deze foto een deel ervan. Helemaal links, Krishna met zijn vrouw Radha, links van het midden Hanuman, met het aap-hoofd, rechts, de donkere Kali, die o.a. aanbeden wordt bij ziekten, en daarnaast Vishnu, met zijn vele verschijningen. De God in het midden zou Brahma kunnen zijn, de Absolute God, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

Kortom, voor ons westerlingen, met ons monotheïstische geloof in één God, raak je al gauw de draad kwijt. Maar voor de Hindoestanen is de godenwereld vergelijkbaar met de zon: er is één Zon, maar er zijn vele stralen die ons verlichten.

Geen opmerkingen: