Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 25 juli 2010

Het Stift


Eén van de unieke plekjes in Twente is "Het Stift". Het bestaat al sinds 1142, is een klooster geweest en was later een religieuze gemeenschap voor rijke freules.

Het bestaat momenteel uit niet meer dan een kerkje, een pastorie, een oude school, een restaurant en een paar huizen.
Het is een fantastisch plekje, idyllisch gelegen als een soort openluchtmuseum-in-het-klein.

Het toeval wil dat ds. Anne van der Meiden en Herman Finkers er hun bijdrage startten voor de uitzending "God in de Lage Landen" van 4 juli j.l. met een pleidooi voor de Twentse cultuur en vooral de Twentse bijbel.

De mensen in deze streek zijn overigens voornamelijk rooms-katholiek. Daar is nog al eens strijd over geleverd. Na de 80-jarige oorlog werden de katholieke Spanjaarden verdreven, maar de protestanten waren numeriek in de minderheid. Dat is later weer hersteld. Lodewijk Napoleon bijvoorbeeld gaf de Grote Kerk van Ootmarsum weer terug aan de katholieken. In ruil daarvoor kregen de protestanten in 1809 een zgn. "waterstaatskerkje".

Dit kerkje van Stift herbergt tot de protestantse gemeenschap van Weerselo.
Een "echter" stukje Twente dan dit is er niet.

3 opmerkingen:

Kees zei

Adri, Jou verhalen bij de foto's vind ik altijd zeer gepast, ook deze keer over twente slaat bij mij weer enorm aan, prachtige stijl, dank je
Groeten Kees

Adri zei

Dank je wel Kees,

Graag gedaan. Plezierig om te lezen dat het aanslaat en misschien ook wel inspireert.
Fijne zondag nog.

Hartelijke groet,

Adri

Ger zei

Het is een prachtig stukje Nl, ik ken het....meerdere keren in de omgeving geweest en wij logeerden in Ootmarsum in de Rozenstruik,laatste keer dat wij er waren met dikke pak sneeuw eind vorig jaar.

Ook leuk de ouderwetse puthaal op de foto.

Met vriendelijke groet,
Ger