Lake District 2016

Lake District 2016

zaterdag 1 januari 2011

Goede Vlucht


De les van de ganzen.

De volgende herfst, wanneer je ganzen ziet vliegen die naar het zuiden reizen om de winter te ontvluchten - vliegende in een V-formatie - zou je dan niet willen weten waarom ze vliegen zoals ze vliegen?

Wanneer een vogel met zijn vleugels slaat, ontstaat er een opwaartse luchtstroom voor de vogel die direct achter hem vliegt.
Door in een V-formatie te vliegen neemt het vliegvermogen van de gehele groep met zeventig procent toe in vergelijking met wanneer iedere vogel afzonderlijk zou vliegen. Zo kunnen mensen die een gemeenschappelijke weg volgen en gemeenschapszin bezitten hun doel sneller en gemakkelijker bereiken omdat ze varen op het vertrouwen dat ze in elkaar hebben.

Indien een gans uit de formatie valt voelt hij plotseling de luchtweerstand en een tegenkracht doordat hij het alleen wilde proberen. En vlug gaat hij dan terug in de formatie om van de opwaartse kracht van de vogel vóór hem te profiteren.
Wanneer de gans die aan kop vliegt moe wordt, zal hij naar een andere plaats in de formatie gaan en een andere gans zal zijn plaats innemen.
Bovendien: de achterste ganzen snateren om zo de ganzen die voor ze vliegen aan te sporen hun snelheid te bewaren.
Ten slotte.. wanneer een gans ziek wordt of gewond raakt door geweerschoten en hij hierdoor uit de formatie valt, dan zullen twee andere ganzen ook uit de formatie gaan om hem te helpen en te beschermen.

Ze zullen bij hem blijven totdat hij weer in staat is te vliegen of totdat hij is gestorven. Alleen dan zullen ze opstijgen of met een andere formatie meevliegen om zo hun eigen groep te kunnen inhalen.

Uit: "Het boek van innerlijke rijkdom" Joost Drenthe, 2005
Knipwerk Marja Benschop-Smit

Met deze les hopen en wensen wij samen met u het nieuwe jaar in te gaan, in het vertrouwen dat we elkaar tot steun zullen zijn op de tocht naar het volgende jaar, onder Gods beschermende vleugels.

Wij wensen u een Goede Vlucht in 2011

2 opmerkingen:

Ger zei

Tja......beste Adri,

die gedachten gaan wel vaker door mijn hoofd.....dat de mens nog veel zou kunnen leren van het gedrag van de dieren...

En deze eerste dag van het nieuwe jaar zitten we toch allemaal vol goede voornemens....
......en een mens is nooit te oud om te leren.

Happy New Year!!!
Ger

Lamaarlekkereffewaaien zei

Mooi stukkie, Adri.

Groet, Margriet