Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 17 april 2011

Palmpasen


De komende week staat bekend als de Stille Week, de week voor Pasen.
Vandaag is het Palmpasen. Daar hoort het verhaal bij van:

De intocht in Jeruzalem

"De volgende dag was er al een grote menigte in Jeruzalem voor het feest. Toen ze hoorden dat Jezus ook zou komen, haalden ze palmtakken en liepen ze de stad uit, hem tegemoet, terwijl ze riepen: "Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer, de koning van Israël."
Jezus zag een ezel staan en ging erop zitten, zoals geschreven staat: "Vrees niet, Sion, je koning is in aantocht, en hij zit op een ezelsveulen." 

Zijn leerlingen begrepen dit aanvankelijk niet, maar later, toen Jezus tot majesteit verheven was, herinnerden ze zich dat dit over hem geschreven stond, en dat het zo ook gebeurd was. De mensen die erbij waren geweest toen hij Lazarus uit het graf riep en uit de dood opwekte, waren van die gebeurtenis blijven getuigen. Daarom ging de menigte hem ook tegemoet, omdat ze gehoord hadden dat hij dit wonderteken had gedaan. 
En de farizeeën zeiden tegen elkaar: "Je ziet dat we niets bereikt hebben: kijk maar, de hele wereld loopt achter hem aan."
("Johannes 12, 12-19")

Het verhaal is op vele manieren in beeld gebracht. Hier op een oude Russische ikoon van een anonieme schilder (Site: "Bijbelse Kunst"). Achter Jezus op de ezel staan twee discipelen Petrus en Paulus. Dat is bijzonder en daar is enige fantasie voor nodig, want Paulus behoorde niet tot de twaalf dicipelen en komt in de Bijbel pas na de dood van Jezus in beeld.
Maar Paulus speelde bij de verbreiding van het Christendom zo'n belangrijke rol dat men hem er hier vermoedelijk maar gelijk bij heeft gezet.
In het midden staat de palmboom, waarnaar deze zondag is vernoemd. Ik wens u een goede zondag en een goede week.

Geen opmerkingen: