Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 6 oktober 2011

Herfst


Er komt na deze prachtige periode een duidelijk ander weertype aan. Een type dat wat meer past bij deze tijd.

Het wordt herfst.

Ik dacht dat zo'n warme periode in het najaar een "Oudewijvenzomer" heette, maar dat is alleen als het eind september is.
Volgens het "KNMI" heet een warme periode in het begin van oktober een "Kranenzomer".
Geen idee waarom, maar als ik tijd heb zoek ik dat nog wel eens op.

3 opmerkingen:

Mirthe Duindam zei

Heel mooi gedaan Adri, het licht door de bladeren en de vrolijke vruchtjes van de plataan (meen ik).

Hartelijke groet,
Mirthe

Ger zei

Enne.....heb je het al gevonden waar ''Kranenzomer'' vandaan komt?

De kraanvogels

leder jaar zijn er twee zomers. Ene zomer en 'ne kranenzomer. Die enkele zonnige echt zomerse dagen, die we haast elk jaar in oktober en soms nog in november als toegift krijgen, noemen we kranenzomer. De boeren zijn er blij mee, want die allerlaatste heldere en warme en droge nazomerdagen komen zo goed te pas bij het drukke najaarswerk van aardappel- en bietenoogst, mestrijden , wintervoor ploegen en graan zaaien.
"Mar in de krannezummer, dan warre we toch meest nog aan de mangelwortelen", zeggen oudere Leendenaren .

Ene kranenzomer. De mensen hebben verband gezien tussen de helderblauwe zomerse lucht van die wonderlijke nazomerdagen en de komst van de grote statige kraanvogels, die in machtige V-vluchten hoog over het bezonde land naar het zuiden trekken. Elders, o.a. in Belgisch Limburg, is ook aan het verschijnsel van de herfstspinseldraden de naam van kranenzomer gegeven. Ge weet wel, die spindraadjes, die in oktober door de lucht zweven en die blijven hangen aan alle takjes en uitsteeksels en aan de gezichten van de mensen. De nazomerse oktoberdagen heten in Hoogeloon de 'Piet van Mol-zomer', want Piet van Mol zei bij kwaai weer in september altijd; "Ik krèg m'n zummerke nog wel." Die drie tegelijk optredende gebeurtenissen: late zomerse dagen, zwevende spindraden en trekkende kranen, vormen samen de kranenzomer. Een duidelijk verband is er ook tussen de kraanvogeltrek en een groot aantal veldnamen (toponiemen) van nogal wat plaatsen in ons land. De kraanvogels hebben op hun lange reis van de broedgebieden naar het verre Afrika behoefte aan rustpauzen.

Bronvermelding het boek:Lind dé is de sgonste plats
Willem Iven en Teo van Gerwen.

Fijne zondag!!
Warme groeten...die we wel kunnen gebruiken op deze frisse herfstdag!!!

Ger

Adri zei

Hoi Ger,

Nee, ik ben er nog niet aan toe gekomen. Maar jij dus wel.
Bedankt voor je mooie aanvulling!

Hartelijke groet,

Adri