Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 30 december 2012

Reflectie


Het jaar is bijna ten einde. Tijd voor reflectie zou je kunnen zeggen.  Het toeval wil dat reflectie ook het thema is dat wij met de Fotogroep Putten hebben afgesproken voor deze winterperiode en dat het ook een thema is in de tentoonstelling van Van Eyck (±1390 - 1441) in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Van Eyck was één van de eersten in de schilderkunst die de techniek toepaste van het weergeven van lichtreflecties. Daarvóór schilderde men de kleur van een gezicht egaal. Van Eyck bracht er licht op aan door met verschillende kleurschakeringen te werken. Schilderijen werden daardoor ineens veel levens-echter. Gezichten schilderde hij niet alleen van voren gezien, maar en-profil, van de zijkant, met opvallend licht.
Het was een techniek die rond 1400 ongekend was en daarmee werd hij ineens wereldberoemd.

Eén van de topstukken van de tentoonstelling in Boijmans van Beuningen is dit schilderij van de Annunciatie. Kijk eens naar de gedetailleerdheid van bijvoorbeeld het kleed van de engel Gabriël en het licht dat vanuit de zijkant van de kerk op de gezichten valt. Meesterlijk!
Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit schilderij. Ik raad u aan daarvoor de tentoonstelling te bezoeken. Hij is er nog tot 10 februari 2013.

1 opmerking:

Joke (Jokes Camera) zei

Wat me vooral opvalt zijn de prachtige kleuren van dit schilderij (én jouw foto natuurlijk), Adri. Heel mooi. Groetjes, Joke