Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 28 april 2013

Ikonenexpositie


In de katholieke kerk "Heilige Maria Zuivering" in Putten is er dit weekend een ikonenexpositie georganiseerd in het kader van het thema "Jaar van het geloof", waarin de 50e verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie wordt herdacht.

Doelstelling: "Een breed en gevarieerd programma rondom ikonen wil een krachtige impuls geven aan het leven van onze geloofsgemeenschappen en aan ons persoonlijk geloofsleven. We hopen mensen van jong en oud te inspireren."

Er worden twaalf Christus-ikonen van Geert Hüsstege tentoongesteld tezamen met een dertigtal ikonen geschilderd door ikoonschilders uit Putten.
De kerk is vanmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur waarna de expositie wordt afgesloten met een Vesperviering, geleid door Theo van de Vossenberg, pater van de Priorij "De Essenburgh".
U bent van harte welkom.

3 opmerkingen:

Joke (Jokes Camera) zei

Jammer dat het zo ver bij ons vandaan is, want ik vind dit reuze interessant, Adri. Ziet er goed uit. Groetjes, Joke

Ger zei

Dag Adri,

Hoop dat de belangstelling groot mag zijn voor de iconenexpositie.
Er zal vast ook werk van Marja Benschop-Smit te zien zijn.

Ik hoop over enkele weken weer wat Grieks-Orthodoxe kerken en kloosters binnen te gaan en dat zal zeker lukken want het Byzantijnse Rijk heeft er duizenden nagelaten op Kreta.Bijna ieder dorp heeft een kerk met mooie iconostases,ik citeer:
Iconenwand die in de orthodoxe kerken het heiligdom (de altaarruimte) afscheidt van de ruimte voor de gelovigen.
Ze is het symbool van het onderscheid tussen de hemelse en de nog niet voltooide aardse werkelijkheid, die evenwel in de liturgie elkaar raken. De nadruk ligt daarom op de mogelijkheid van de ontmoeting en niet op de scheiding. Daarom blijven de deuren van de iconostase in de paastijd, de tijd van de verlossing wijd geopend. De iconostase is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een soms massieve wand met iconen die in verschillende rijen geordend zijn volgens een vast patroon, wat per regio kan verschillen. De iconenwand beeldt op deze manier de heilsgeschiedenis uit en is tevens een cateche voor het volk.

Sommige van deze kerken zullen gesloten zijn,maar met een beetje moeite is de sleutel op te sporen en kan de kerk in alle rust bezocht worden. Een grote kans om de sleutel te vinden is een vragenrondje in het kafeníon van het dorp.
Het gaat er nog allemaal wat gemoedelijker aan toe,je moet vooral geen haast hebben....siga,siga...neem plaats op een van de Griekse wiebelstoeltjes en drink een ijskoude frappé of vers geperst sapje....en tegen de tijd dat het stoeltje echt niet makkelijk meer zit komt er een brommertje aangeknetterd met vriendelijke besnorde persoon mét sleutel.

Fijne zondag!!
Ger

Adri zei

Volgens mij was het wel een geslaagd festijn.
En, natuurlijk Ger, hingen er ook ikonen van Marja Benschop-Smit. Sterker nog: alle ikoonschilders van Putten waarvan daar ikonen hingen zijn leerlingen van haar en dat maakte de expositie nog meer bijzonder voor ons.

Overigens zul je daar in Griekenland ook zeker kunnen genieten van alle ikonen. Veel plezier alvast!

Hartelijke groet,

Adri