Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 12 januari 2014

De Zielenvisscherij


Op deze zondag in de maand van de spiritualiteit een interessant schilderij uit het Rijksmuseum:

"De Zielenvisscherij" van Adriaen Pietersz van der Venne (ca. 1589-1662). Het informatiebord in het museum vermeldt:

"Links staan de protestantse Noord-Nederlanders, rechts de rooms-katholieke zuiderlingen. In de brede rivier die hen scheidt, vissen beide partijen naar zielen. De vangst van de protestanten overtreft die van de katholieken. Bovendien schijnt links de zon en staan de bomen in het blad. Het is een verwijzing naar een psalmtekst: de ware gelovige is als een boom die vrucht draagt en waarvan de bladeren niet verdorren."

Op het schilderij zelf is op een koperen plaatje de volgende tekst aangebracht : 
"De zielenvisscherij geschilderd in 1614 tijdens het twaalfjarig bestand. Allegorie op de wedstijd  tusschen calvinisten, katholieken en lutheranen. De rivier scheidt de gereformeerde noordelijke Nederlanden en het katholieke zuiden. Links de protestantsche gemeenschap met Prins Maurits. Rechts de katholieke wereld met Albertus en Isabella."

We zijn inmiddels precies 400 jaar verder. Ik geloof niet dat het nog een wedstrijd is, maar veel toenadering is er ook niet gekomen. Desondanks wens ik u, protestantse en rooms-katholieke broeders en zusters, een goede en gezegende zondag.

Geen opmerkingen: