woensdag 7 december 2016

Iona Abbey

Iona, Schotland, november 2016. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 20 mm; f/4; 1/640 sec; ISO 400
De Iona Abbey waar ik in november verbleef is een zogenaamde "dispersed community". Dat betekent dat het niet een klooster is waar permanent monniken of nonnen verblijven. De gemeenschap is "verstrooid" en komt bijeen in het klooster voor meditatie, lezing en gebed. Communityleden kunnen in het dorp op het eiland wonen, of in Engeland, of in Schotland. Maar ook o.a. in Nederland zijn leden die zich verbonden hebben aan deze community.

Gasten zijn welkom. In de zomer zijn er soms wel 40 gasten en organiseert men werkweken om  de inspiratie van het Keltisch Christendom door te geven: verwondering voor Gods schepping, in gemeenschap met elkaar in vrede leven, inzetten voor het bestrijden van sociale armoede, gerechtigheid in de wereld. etc.
In november waren er twee weken die werden aangekondigd als "reflection for action". Het aantal gasten werd beperkt gehouden. Wij waren er met 11 personen uit Canada, VS, Litouwen, Mauritius, Engeland, Schotland, Duitsland. Ik was de enige Nederlander. Dat leek mij geschikt om eens na te denken over de nieuwe fase in mijn leven.

Geen opmerkingen: