zondag 11 december 2016

Iona Abbey

Iona, Schotland, november 2016. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 12 mm; f/2.5; 1/40 sec; ISO 400
De Iona Abbey is gebouw op de plaats waar in 563 St. Columba zijn klooster had gebouwd. Dat is in verval geraakt. In 1200 hebben de Benedictijnen er een nieuw klooster neergezet. In de hoogtijdagen hebben daar wel 500 broeders gewoond, die zich naast gebed vooral bezig hielden met studie, het kopiëren van geschriften, voornamelijk bijbels, onderwijs, etc. Ook dat klooster hield geen stand  en is tijdens de Reformatie gesloten en grotendeels vernietigd. Eind 1800 heeft de graaf van Argill, die eigenaar was van het eiland het klooster laten herstellen.

In de jaren rond 1930, ten tijde van de economische crisis is ds. George MacLeod uit Glasgow met 6 collega's en 6 bouwvakkers naar het eiland getogen. Hij trok zich het lot van de mensen uit Glasgow aan die vanwege de economische crisis in grote sociale armoede leefde. Hij constateerde dat de kerk daar niets aan deed en wilde vanuit Iona een vernieuwingsbeweging op gang brengen. Hij wilde de kerk bewegen het beleid te veranderen en te richten op het ondersteunen van mensen in nood. Om de daad bij het woord te voegen zorgde hij voor werkgelegenheid.
Daaruit is de Iona-community ontstaan zoals die thans nog steeds functioneert en zich richt op sociale vernieuwing. Gasten zijn welkom. Er worden werkweken georganiseerd om het gedachtegoed uit te dragen. 

Inmiddels is Iona ook een toeristische trekpleister geworden. De kerk van de Abdij zit op zondagen in de zomer helemaal vol. Eind oktober stopt men met het programma. In november, toen ik te gast was, waren er twee "reflectie-weken". Deze kerk was te groot en te koud om er diensten te houden. Daarvoor gebruikte men een kleinere kapel.

Geen opmerkingen: