donderdag 8 december 2016

Keltisch kruis

Iona, Schotland, november 2016. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 19 mm; f/4; 1/200 sec; ISO 400; +0.7
Het St. John's Cross bij de Iona Abbey op Iona. Het "torent uit" boven de ingang van het graf van Columba, de Ierse monnik die daar in 563 voet aan wal zette. Qua techniek en ontwerp is het kruis onovertroffen. Dit is een kopie. Het origineel staat in het Iona-museum.
Kenmerk van het Keltisch kruis is dat het een combinatie is van het Christelijke kruis zoals wij dat kennen en een cirkel. De cirkel staat in de Keltische traditie voor oneindigheid, eeuwigheid. De versieringen hebben vaak iets van een drie-eenheid. Vanuit het Christelijk geloof denken we dan aan Vader, Zoon en Geest. In de Keltische traditie, en die stamt al van voordat het Christendom daar werd ingevoerd, wordt de drie-eenheid vaak uitgelegd als: aarde, lucht en water, of: verleden, heden, toekomt, of: leven dood en hergeboorte.
Toen het Christendom daar werd verkondigd kwam het als het ware al in een soort voedingsbodem terecht waar men gewend was aan eerbied voor de schepping en voor de god die dat heeft gemaakt. Maar ook de Drie-eenheid die het Christendom verkondigde was voor de oorspronkelijke bewoners dus geen onbekend symbool.

Geen opmerkingen: