woensdag 4 januari 2017

Perspectief

Iona, Schotland, november 2016. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 9 mm; f/5.6; 1/1000 sec; ISO 400
In het Boek van Vreugde benoemen de Dalai Lama en Bisschop Tutu acht pijlers van Vreugde, acht eigenschappen. Vier ervan hebben te maken met onze geest, vier komen voort uit het hart.

De eerste pijler is: Perspectief.
Het is belangrijk door welke bril je naar de werkelijkheid kijkt. Als je bij pijn, tegenslag of tragische gebeurtenissen alleen maar oog hebt voor je eigen situatie en vanuit jezelf reageert, dan blijf je hangen in een gevoel van verdriet, angst en zorg.
Bekijk de situatie breder. Probeer er boven uit te stijgen. Kijk ook naar de omstandigheden. Realiseer je dat ook  anderen iets dergelijks hebben meegemaakt en is overkomen. Bekijk de dingen vanuit een breder perspectief.
Dat betekent niet: zand er over. Maar bekijk het leven meer open-minded, toekomstgericht. Kijk om je heen, bekijk ook het leven van anderen. Je leeft niet alleen voor jezelf, Je leeft ook met anderen. Die anderen kunnen er ook zijn voor jou. In Zuid-Afrika noemen ze dat "Ubuntu": een mens wordt alleen mens samen met en in wederzijdse afhankelijkheid van anderen.

Geen opmerkingen: