zaterdag 18 februari 2017

Plaag?

Texel, februari 2017. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 9 mm; f/4; 1/800 sec; ISO 800
Als ik toch nog even verder google naar "spinselmot" dan zie ik dat er soms een heel weefsel over bomen, banken, fietsen en auto's ligt. Dat duidt dan toch meer op een bepaalde rupsenplaag. Dan moet dit toch iets anders zijn.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Wanneer we als niet deskundige dit soort spinsels in de natuur bekijken blijft het een beetje gokken van welk insect dit beschermende wittige jasje is.
Om het zeker te weten zal je in het voorjaar nog eens terug moeten naar Texel om getuige te zijn welk soort rups er uit de eitjes komt die in de winter in dit spinsel zitten.
Al was ik natuurlijk ook liever naar het eiland gegaan om het spinsel goed van heel dichtbij te bekijken moest ik het nou doen met wat zoekwoorden en m'n pc scherm.
Heb het vermoeden hier te maken te hebben met het spinsel van de Bastaardsatijnvlinder.
Een van de waardplanten waar de vlinder graag haar eitjes op af zet is het Duindoorn,wanneer ik goed naar je foto's kijk en de stekels en knoppen zie hebben we hier met deze veel voorkomende struiken op Texel te maken.
De rups zal zich straks in het voorjaar te goed doen aan het jonge groene blad.
De struik zal er niks van lijden en er zal zich weer nieuw blad vormen.
Het spinsel dient als bescherming voor de eitjes en rupsen tegen de vele hongerige vogels waar het eiland ook rijk aan is.
Wat zit de natuur toch geweldig mooi in elkaar hé!

De twee taartjes smaakten lekker;-)) bedankt voor je lieve en aardige reactie.

Fijn weekend,Ger