dinsdag 7 maart 2017

Doortrapte trap

Muiden, februari 2017. 
Nikon D800; AF-S Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED IF; 24 mm; f/6.3; 1/15 sec; ISO 3200

Om boven in de torenkamer te komen van het Muiderslot moet je via de Westertoren eerst een nauwe trap beklimmen. En natuurlijk heb ik die trap gefotografeerd en aan mijn verzameling toegevoegd. Het is namelijk geen gewone trap. Daar had men bij de bouw van het slot goed over nagedacht.
De website vermeldt:

"Om te voorkomen dat de vijand bij een overval het gehele kasteel in één keer kon overmeesteren, was het kasteel in stukken opgedeeld. Niet overal was een doorgang. Wie zich bijvoorbeeld de Poorttoren had binnengevochten en dacht door te stormen naar de strategisch gelegen Zuidertoren, kwam van een koude kermis thuis. Geen deur te vinden aan het eind! De weergang naar de Zuidertoren liep expres dood tegen de muur. Liep je beneden de Zuidertoren in, het verblijf van de brugwachter, dan kon je ook meteen weer omkeren. Er was geen trap naar boven! Met een beetje pech belandde je zelfs via het luik in de vloer in de vergeetkerker."

"De Zuidertoren was alleen maar te bereiken via de Westertoren.
De Westertoren is "toevallig" de lastigst inneembare toren. De Westertoren is de hoogste toren en is duidelijk ook gebouwd voor de verdediging. Zelfs de wenteltrap is "doortrapt!" 
Deze nauwe trap bevat maar liefst 83 ongelijke(!) treden en draait rechtsom. Dat is geen toeval. Probeer als vijand, met je zwaard in je rechterhand, maar eens soepel omhoog te klimmen op zo’n trap, terwijl je tegelijkertijd de klappen van bovenaf moet afweren."

Het is dus niet zomaar een gewoon torentrappetje voor mijn verzameling, het is er één met een wel bijzonder verhaal!

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Zeer interessant stukje geschiedenis met mooie foto!

Geef mij maar de periode van het touwtje uit de brievenbus;-)

Hartelijke groet,
Ger