zondag 28 mei 2017

Een boek als schild

Dokkum, mei 2017. Nikon D800; AF-S Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED IF; 40 mm; f/5.6; 1/160 sec; ISO 400


Wij hebben natuurlijk allemaal op school geleerd dat Bonifatius in Dokkum is vermoord. In 754 om precies te zijn. 

Bonifatius was een Engelse monnik, die men name in het toenmalige Frankische rijk, Duitsland, actief is geweest in het vormgeven van de kerkstructuur. In 732 is hij door Paus Gregorius benoemd tot aartsbisschop. In zijn poging de Friezen te bekeren is hij met een legertje in 754 naar Friesland getogen. Daar is hij door een groep gewapende Friezen overvallen en vermoord.

Je kunt niet zeggen dat Dokkum daar trots op is. Maar in Dokkum is daarover van alles te vinden. Het museum heeft een uitgebreide tentoonstelling aan dit gebeuren gewijd. In Dokkum staan diverse monumenten, o.a. dit plakkaat. De tekst luidt als volgt: 

"Een Boek als schild.

Verscholen achter een struik zag een meisje hoe Bonifatius een Bijbel boven zijn hoofd hield om de slag met het zwaard op te vangen. Zo genoot hij bij zijn sterven de bescherming van het boek dat hij tijdens zijn leven met zoveel gretigheid gelezen had. Het verhaal werd doorverteld om duidelijk te maken dat Bonifatius over geen andere wapens wilde beschikken. Zijn enige wapen: het woord van God, Priesters mochten geen bloed vergieten."

Geen opmerkingen: