donderdag 29 juni 2017

St. Colmcille

Armagh, juni 2017. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 26 mm; f/2.8; 1/15 sec; ISO 800


Niet alleen aan de buitenkant ziet de katholieke Saint Patrick Cathedral en indrukwekkender uit dan de protestantse, van binnen is dat niet anders. Dat was natuurlijk ook wel te verwachten. De katholieke kerken zijn vanouds rijkelijk versierd met fresco's, mozaïeken, beelden, etc. 

Het trof mij om hier in de katholieke kerk een beeltenis te vinden van St. Colmcille, oftewel, St. Columba, zoals hij in Schotland wordt genoemd. Hij is de stichter van het klooster op het eiland Iona, waar ik november vorig jaar in retraite was. Eerlijk gezegd was ik ook wel een beetje naar hem op zoek. Hij leefde weliswaar ruim een eeuw later dan St. Patrick, hij verliet Ierland in het jaar 563, Maar samen met St. Patrick en St. Brigid is hij één van de drie belangrijkste heiligen van de Ierse kerk. Er blijkt in deze kathedraal in Armagh ook voor hen drieën een gezamenlijke Tombe te zijn.

Wat opvalt op dit fresco is dat hij op een eiland staat, ongetwijfeld Iona. Rechts naast hem staat een Keltisch kruis, ongetwijfeld verwijzend naar één van de kruisen op Iona. Daar vlak boven is het klooster van Iona te zien. Wonderlijk om hem hier zo weer aan te treffen.

Geen opmerkingen: