zondag 13 augustus 2017

Round Tower

Glendalough, juli 2014. Nikon D800; AF-S Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED IF; 29 mm; f/16; 1/160 sec; ISO 400
Als je van Dublin naar het zuiden gaat voor een rondrit door Ierland dan kun je niet om Glendalough heen. Een plek "tussen twee meren" zoals de naam zegt, ongeveer 40 km ten zuiden van Dublin. In de zesde eeuw leefde daar St. Kevin die daar een kloostergemeenschap stichtte. In de twaalfde eeuw was dat uitgegroeid tot een gemeenschap van 3000 personen en stonden er 7 kerken.

In 1066 werd een round tower van 33 meter hoog gebouwd op het kloosterterrein. Het doel van dit type torens is nog steeds niet eenduidig verklaard. Theorieën variëren van klokkentoren tot opslag voor waardevolle spullen en schuilplaats ter bescherming tegen de Vikingaanvallen. Waarschijnlijker diende de toren als herkenningspunt, als baken voor het (terug)vinden van het klooster. De ronde vorm biedt een betere weerstand tegen wind. (Wikipedia). 
Ik heb echter ook gelezen dat monniken zich in deze toren naar boven lieten hijsen om daar gedurende de dag rustig te kunnen werken en bidden. De toegangsdeur is ongeveer 3,5 meter boven de grond en kon worden bereikt met een mobiele ladder die van binnen naar boven kon worden getrokken om vijanden te verhinderen de toren binnen te komen.
Deze toren heeft zes verdiepingen en werd ook gebruikt voor de oproep tot gebed.
Tot zover het bericht voor de zondag. Ik wens u een mooie, zonnige dag.

Geen opmerkingen: