Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 31 januari 2018

Bloedmaan?

Putten, januari 2018. Nikon D300S; Sigma DG 50-500 mm f/4.5-6.3 APO HSM; 500 mm; f/8; 1/400 sec; ISO 200
Het is niet echt een bloedmaan zoals in de kranten is aangekondigd. Maar daarvoor moet je, als ik het goed lees, in Noord-Amerika, Azië of Australië zijn. Of misschien het Caraïbisch gebied? Bonaire?

RTL Nieuws gisteren:

Het is nogal een mond vol, de naam voor de volle maan die woensdag te bewonderen is. Het hemellichaam staat ook nog eens (relatief) dicht bij de aarde, waardoor het groter en helderder lijkt dan anders: een supermaan.
De maan is morgen overigens niet écht blauw; er is sprake van een blauwe maan als het twee keer in één kalendermaand volle maan is. De eerste keer was in de nacht van 1 op 2 januari. De volgende blauwe maan is alweer in maart.

Schappelijk tijdstip
De maan komt morgenavond om half 6 op en gaat de volgende ochtend rond 9 uur weer onder. "Op zich hebben we wel geluk", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Morgen trekt een storing weg naar het zuidoosten en daarna zijn er opklaringen tussen de buien door."
Wie de supermaan op een schappelijk tijdstip wil bewonderen, kan het beste in het noordwesten van het land zitten. Mocht je er 's nachts je bed voor uit willen, dan kun je juist het beste een donkere plek in Limburg opzoeken. "Daar zijn dan de breedste opklaringen", zegt Kroon.

Rode maan
In het noorden van Amerika, delen van Azië en Australië hebben ze helemaal mazzel. Daar is het ook nog eens een bloedmaan die aan de hemel staat. De aarde schuift daar tussen de volle maan en de zon. Door de schaduw van de aarde kan de maan dan rood kleuren.
Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? De NASA zendt het live uit.

Geen opmerkingen: