maandag 8 januari 2018

Typisch Nederlands

Berlijn, december 2017. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 26 mm; f/8; 1/500 sec; ISO 400
Deze week hoorde ik dat de Bandenburger Tor, dé triomfboog van Duitsland een Nederlandse oorsprong heeft. Na even googelen ontdekte ik bij Nieuws.nl deze tekst uit oktober 2014:

"Een van de grootste trekpleisters van Berlijn, de Brandenburger Tor, verwijst naar de vriendschap tussen Nederland en Pruisen. De Prins van Oranje betaalde de bouw. Dat ontdekte kunsthistorica Zitha Pöthe, die het verhaal deze week vertelt aan NRC Handelsblad.Tot nu toe dacht men dat de beroemde poort een triomfboog was om de overwinning op Napoleon te vieren in 1813, maar het bouwwerk is veel ouder (1788) dus dat kan niet. Het echte verhaal is anders. De reliëfs en beelden op de Tor stellen personen uit het Nederlandse Huis van Oranje voor, zegt Pöthe.

Wilhelmina van Pruisen, getrouwd met de Prins van Oranje Willem V, is bijvoorbeeld afgebeeld als de Griekse godin van de overwinning Nike. Haar broer Friedrich Wilhelm II, de koning van Pruisen, werd in steen uitgehouwen als deoersterke halfgod Hercules.
Samen vermorzelen zij de Nederlandse patriotten, die destijds een burgeroorlog hadden ontketend om de Prins van Oranje af te zetten. De Duitsers schoten de Oranjes te hulp met 20.000 militairen nadat Wilhelmina door de patriotten was gearresteerd in 1787 bij de Goejanverwellesluis, een beroemde gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

Omdat de deftige vrouw van de Nederlandse prins in een schuur op een stapel kazen moest zitten, schreef zij een boze brief aan haar machtige broer in Duitsland. Daarin vroeg ze om militaire bijstand tegen de in haar ogen brutale boerenpummels die het waagden iemand van adel zo grof te behandelen.
De Duiters kwamen, versloegen de patriotten (die tot dan toe aan de winnende hand waren) en herstelden het gezag van Oranje. Ter herinnering aan die vriendschap, ontwierp architect Carl Gotthard Langhans de Brandenburger Tor in opdracht van de Pruisische koning."

Het lijkt haast op een 1-april-grap. Maar een 1-april-grap in oktober? 

Geen opmerkingen: