Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 17 januari 2019

Synode van Dordrecht


Het is een bekende prent van de Synode van Dordrecht. Ik herinner me dat ik hem jaren geleden ook wel eens heb gezien. Misschien wel tijdens mijn Lagere Schooltijd.
In het midden de Remonstranten die er verantwoording werden geroepen. Links daarvan de Staten Generaal. Rechts de buitenlandse delegaties. Rechtsachter de de Engelsen. Daarnaast een bank voor de Fransen, die niet kwamen opdagen.
Achterin de zaal de voorzitterstafel en vooraan (op de prent onder), de vertegenwoordigers van de provincies.
Na vijftig zittingen was voorzitter Bogerman het gedraal van de Remonstranten zat en stuurde ze weg.  Daarna werd er nog tot mei 1619 doorvergaderd. Na afloop kregen alle deelnemers een herinneringsmedaille.
Het was een heel spektakel wat ook veel toeschouwers trok. Het belang ervan was niet alleen dat er een eind kwam aan de twist tussen de remonstranten en de contra-remonstranten door het opstellen van de Dordtse Leerregels, maar dat er een Staten-Vertaling kwam in de eigen volkstaal. Die Staten-Vertaling heeft een grote invloed gehad op het kerkelijk leven, maar ook op de ontwikkeling van de Nederlandse taal.

1 opmerking:

Kees zei

Leuk Adri, in het zwart/wit, ook de vorige serie over Dordt.
Groet Kees.