Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 29 november 2013

Wensdroom


Nu ik de laatste dagen toch aan het dagdromen ben, kan deze er ook nog wel bij.

Een geheel in dezelfde stijl gegoten combinatie van een luxe drive-in Lincoln Sedan automobiel, met een eenvoudige doch functionele motorfiets van het merk Harley Davidson Sportster.

Mocht iemand zich afvragen wat hij of zij dit jaar nu weer voor mijn verjaardag zou moeten kopen, omdat ik alles toch al heb, dan is dit misschien nog wel een tip. Eh, ... of zeur ik nou, want ik heb dat twee jaar geleden ook al eens genoemd in "Jongensdroom".
Ach, je mag wat te wensen hebben, toch ...?

donderdag 28 november 2013

Rust en ruimte


Rust, ruimte en prachtige wolkenluchten, dat zijn zo'n beetje de ingrediënten voor een goede vakantie op Terschelling, of ergens anders op de wadden.

Ik denk dat we maar vast moeten gaan boeken voor volgend jaar.

woensdag 27 november 2013

Voorpret


Het is dezer dagen ook weer tijd om vakantieplannen te maken voor volgend jaar. De roosters moeten weer worden gemaakt en de voorkeuren weer worden ingeleverd bij onze bazen.

En dan gaan de gedachten weer terug naar die heerlijk week in februari op Terschelling. Boven ons wolken, onder ons wolken, kortom we waren in de wolken.

dinsdag 26 november 2013

De laatste blaadjes


Het zijn nu toch wel de laatste blaadjes die gaan vallen.

Afgelopen zondag was het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. A.s. zondag is de eerste Advent, de tijd van de voorbereiding op het Kerstfeest. En dan is het jaar alweer bijna om.

Tjee, wat gaat dat hard. Ik ga me alvast weer verdiepen in het maken van sneeuwfoto's.

maandag 25 november 2013

Stadslichten 3


Het was een leuk experiment, waarop je natuurlijk op allerlei plaatsen kunt variëren.

We merkten dat het, naarmate het donkerder werd, het ook moeilijker werd een goed beeld te krijgen. Wil je dan nog iets zien dan moet je de ISO-instelling heel ver omhoog gooien, met als gevolg dat de ruis enorm toeneemt.
Algemene regel is ook eigenlijk dat je nachtopnames het best kunt maken in schemerdonker. Maar ook dat is natuurlijk geen must. De meest universele wet is nog altijd: al doende leert men.

zondag 24 november 2013

Stadslichten 2


Naarmate je de sluiter langer open laat staan worden de lichtstrepen natuurlijk ook langer. De auto's worden steeds onzichtbaarder.

Toch is ook hier iets bijzonders te zien op de weg.

Vraagje: Wat valt er op?
Wat is de verklaring daar voor?

Antwoord: Opeens hoorden we politieauto's langskomen met zwaailicht en sirene's, met als gevolg dat er mooie blauwe strepen achterbleven op de foto.

zaterdag 23 november 2013

Stadslichten A1


Onlangs zijn we met de Fotogroep Putten op stap geweest voor een fotografisch experiment: het fotograferen van rijdende auto's bij avond.

We hebben daarvoor een interessant viaduct gevonden over de A1 bij Amersfoort.

Door de lange sluitertijd laten de lichten van de auto's lange strepen na. Je ziet interessante sporen. Bijvoorbeeld, wat doet die auto links, waarvan de koplampen dwars over de snelweg lopen? Het valt niet meer te verifiëren, want het bijzondere is dat je door de lange sluitertijd de auto's zelf helemaal niet meer ziet.

vrijdag 22 november 2013

Spillebeen


Geloof het of niet, ... hij stond er echt bij, ... kabouter spillebeen, ... op z'n step.

Vandaag krijgen we onze kleinkinderen weer op bezoek. Ben benieuwd hoe het met hun geloof is gesteld.

donderdag 21 november 2013

Gladjes


Hebt u dat nou ook wel eens dat het allemaal niet zo gladjes verloopt. Dat je denkt dat het allemaal in orde is, maar als je dichtbij komt, dat het dan door je handen glipt. Als slijm.

Het leven bestaat nu eenmaal uit vallen en opstaan.

Ik hoorde onlangs een mooi gezegde: "Je kunt beter af en toe eens struikelen, maar op de goede weg zijn, dan statig lopen op de verkeerde weg."
Dan maar wat minder gladjes dus.

woensdag 20 november 2013

Paddenstoelen


Het zal wel aan mij hebben gelegen, maar ik heb dit jaar nauwelijks paddenstoelen gezien.

Heb het ook eigenlijk veel te druk gehad om er echt op uit te trekken de afgelopen maanden. Deze is van september 2010.

dinsdag 19 november 2013

Vorstkleur


Deze foto heb ik genomen op 11 november 2012 bij het Uddelermeer.

Ik heb het idee dat de kou toen iets eerder had ingezet dan dit jaar. Kou is namelijk één van de oorzaken van het verkleuren van de bladeren.

Maar, maak de borst maar nat, of, nog beter, leg maar vast een extra deken op bed en haal de mutsen en sjaals maar vast te voorschijn want de vorst gaat er nu ook aankomen.

maandag 18 november 2013

zondag 17 november 2013

Landgoed Oud Groevenbeek


Op het landgoed "Oud Groevenbeek" in Putten staat een mooie villa in Jugendstil-stijl. Gebouwd rond 1900. Op het terrein staat een watertoren waardoor de bewoners in hun eigen watervoorziening konden voorzien en een druivenkas. De druivenkas is nog in gebruik en met behulp van vrijwilligers wordt daar de speciale Natuurmonumentenlandgoedwijn "Chateau Oud Groevenbeek" geëxploiteerd.

In 2009 is de villa gerestaureerd. Er zijn momenteel vakantieappartementen in ondergebracht en men is bezig met het bouwen van een theeschenkerij.
Op zondagmiddag is een wandeling over het terrein een ideaal ommetje, zowel vanuit Putten als vanuit Ermelo. File-lopen soms.

zaterdag 16 november 2013

Groevenbeek


Met de Fotogroep Putten hebben we afgesproken om deze maand "herfstkleuren" als thema te nemen.

Nou, daar hebben we genoeg van in Putten. Als ik de straat uitloop kom in op het landgoed "Oud Groevenbeek", vernoemd naar de gelijknamige beek die vanaf het Veluwemassief naar het Randmeer loopt.

Een aantal jaren geleden heeft het Waterschap op de Veluwe een aantal beken opnieuw uitgegraven om het natuurlijk karakter van het landschap te handhaven. Het gevolg was dat o.a. de Volenbeek meer water kreeg en de Groevenbeek minder. Het water van de Groevenbeek wordt nu kunstmatig op peil gehouden. 's Zomers staat de beek regelmatig droog. Aldus Natuurmonumenten in haar "Natuurvisie Oud Groevenbeek" uit 2009.
Maar, na al die regen van de laatste tijd staat de beek weer vol en dat is een fraai gezicht.

vrijdag 15 november 2013

Herfstlicht


Een beetje tegenlicht, door de zon net achter de boomstam te houden, en je hebt prachtig herfstlicht.

donderdag 14 november 2013

Herfstkleuren


Ik heb hier niet zoveel aan toe te voegen.

Het was een prachtige herfstdag gisteren. Deze foto uit Putten is overigens van afgelopen zaterdag, maar de sfeer en de kleurenpracht was hetzelfde.

woensdag 13 november 2013

Antieke trap


Het Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd in een antiek pand aan de Rapenburg in Leiden, één van de mooiste grachten.

Het museum is in 1818 gesticht door Koning Willem I. Tot de 16e eeuw was er in het pand een nonnenklooster gehuisvest. Dat werd verbouwd en uitgebreid. Het museum verhuisde nog eens, maar kwam uiteindelijk steeds weer terug naar de Rapenburg.

Op de "Website" van RMO staat het één en ander vermeld over de geschiedenis van het museum, met daarbij een foto van het trappenhuis anno 1900.
Zo te zien aan de trapleuning is er sinds die tijd weinig tot niets veranderd.

dinsdag 12 november 2013

Fibonacci


Voor degene die niets met trappen hebben stelt dit natuurlijk niet veel voor. Maar voor mijn verzameling is het weer een aanwinst.

Ik heb overigens geen enkel belang in welke trappenfabriek dan ook. De enige aardigheid die ik er in heb is te proberen er een beetje leuk lijnenspel van te maken, met in het achterhoofd altijd de gulden snede en de zgn. "fibonacci-spiraal".
Die spiraal is gebaseerd op de rij van Fibonacci.
De rij begint met 0 en 1 en vervolgens is elk element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen.










Ofwel: 0,0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377,etc. Je kunt dat uitdrukken in de gulden snede en dan krijg je een mooi spiraalbeeld. Leonardo van Pisa (Pisa ca, 1170 - ca. 1250), ofwel Fibonacci, ontdekte dat die reeks ook in de natuur voorkomt, o.a. bij de groei van planten en bloemen. Maar hij komt ook voor bij de studie naar een konijnenpopulatie. Hoe dat precies zit moet u, als u daarvoor zin en tijd hebt, maar eens nalezen op "Wikipedia".

maandag 11 november 2013

Museumtrap


Als je dan niet gaat voor de tentoonstelling, dan is er altijd nog een interessante trappartij te fotograferen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Tenminste: als dat je hobby is.

zondag 10 november 2013

Eerste kwartier


Vanavond viel mijn oog op de maan. Het was helder weer. Dat zal wel met de kou te maken hebben, want het gaat vannacht voor het eerst weer uitgebreid vriezen.

Vanmorgen om precies 6:58:47 uur was het Eerste kwartier. Vanaf dat moment is hij weer aan het toenemen en dat gaat vrij snel. Morgen is hij al voor 58% te zien.

Putten, 10 november 2013, 20:22 uur; Nikon D800 met Sigma DG 50-500mm f/1:4.5-6.3 APO HSM; 1/500s bij f/6.3; 500mm; ISO 400; statief.

Tempel van Taffeh 2


Na de foto van vrijdag van het interieur volgt dan deze van de voorgevel van de Tempel van Taffeh. Een tempel uit de Romeinse tijd, in Egyptische stijl, in de buurt van Aswan.

In de loop der eeuwen heeft de tempel natuurlijk allerlei wijzigingen ondergaan. Zo schijnt de tweede voordeur met de gevel later te zijn toegevoegd. Uit de vierde eeuw is er ergens een Griekse inscriptie te zien en kameelkaravanen hebben grafiti achtergelaten. Maar er zijn ook kruisjes te vinden hetgeen duidt op een christelijk gebruik.
Kortom een godshuis voor alle gezindten. Ik wens u een fijne zondag!

zaterdag 9 november 2013

Tegeltjeswijsheid


Tegeltjeswijsheid  van 19 eeuwen geleden:

"Wat volgt staat altijd in verband met wat eraan voorafging."

Marcus Aurelius (Romeins Keizer van 161 - 180)

vrijdag 8 november 2013

Tempel of Taffeh


Je mag dan weliswaar niet fotograferen op de Petra tentoonstelling in het Rijks Museum van Oudheden in Leiden, maar aan de ingang van het museum heeft men deze tempel nagebouwd. Dat geeft een beetje een beeld van de architectuur uit die omgeving.

Het is de Tempel van Taffeh, een plaats 50 kilometer ten zuiden van Aswan in Egypte.
De tempel komt uit te Romeinse tijd, zo'n 2000 jaar geleden, maar is Egyptische van stijl. Bij de bouw van de Aswandam liep het gebied Nubië onder water en heeft de UNESCO deze tempel laten afbreken. Later is deze als dank voor de hulp bij de reddingsoperatie aan Nederland geschonken.


donderdag 7 november 2013

Petra


Met al die verhalen over de Hortus vergat ik overigens bijna te melden waarom wij in Leiden waren.

Maar dat maakt deze foto wel duidelijk. Het is overigens absoluut verboden om foto's te maken van de Petra-tentoonstelling.
Voor een goed beeld ervan zult u er dus zelf moeten gaan kijken. Dat is overigens best de moeite waard. Kies dan wel een rustig moment uit, want de rij voor de kassa kan heeeel lang zijn.

woensdag 6 november 2013

Gaatjestrap


Er kan natuurlijk helemaal niks gebeuren, maar er zijn massa's mensen die zo'n "gaatjestrap" maar een eng ding vinden.

Vooral mensen die hoogtevrees hebben moeten vooral voor zich uit blijven kijken en het hoofd niet laten zakken.

Het voordeel in zo'n kas, waarin alles zo licht mogelijk moet zijn, is natuurlijk duidelijk. Ger merkte het gisteren ook al op: hij laat licht door.

dinsdag 5 november 2013

Kastrap


Dit woord zal wel niet bestaan.
Maar ik bedoel dus te zeggen dat er in de grote kas van de Hortus Botanicus in Leiden een trap leidt naar een verdieping waar "op hoog niveau" planten worden gekweekt.

De kas, de Wintertuin, is in 2000 gebouwd en herbergt de entreebalie, de Hortuswinkel, het Clusius Café en de Tuinkamer met een groot aantal plantencollecties. De vleesetende planten zitten helemaal bovenin. Zij gedijen het beste onder het licht van het dak.
In de winter is de kas de "rustplaats" voor de kuipplanten.

maandag 4 november 2013

Hortus Leiden


De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik niet erg onder de indruk was van de Hortus in Leiden waar wij twee weken geleden verzeild raakten.
Dat klinkt natuurlijk een beetje pedant, want we hebben het natuurlijk wel over de beroemde "Hortus Botanicus", die in 1590 is gesticht door de Universiteit van Leiden. De oudste Hortus van Nederland, waar beroemde namen als Boerhaave en Linneus aan zijn verbonden. Er staan ook nog bomen uit die tijd.

Maar het kwam bij ons een beetje verlopen over. Misschien ligt dat aan het jaargetijde. We zijn natuurlijk het afgelopen jaar verwend na onze bezoeken aan die fantastische tuinen als Sussinghurst en Bodnand Garden in Engeland en Wales. Maar misschien dient de Hortus door zijn wetenschappelijke achtergrond wel een heel ander doel dan het tevreden stellen van bezoekers en toeristen. Laat ik het daar maar op houden.

zondag 3 november 2013

Een boom van een boom


We waren onlangs in de Hortus in Leiden en zagen deze boom van een boom.
Hoe vaak zou deze in de herfst zijn bladeren al hebben laten vallen?

zaterdag 2 november 2013

Allerzielen


Na Allerheiligen komt "Allerzielen". Dan herdenken we niet alleen de heiligen, maar alle gelovigen die ons zijn voorgegaan. Dat doen we dan als protestanten weer wel. In veel kerken gebeurt dat op de laatste zondag van het kerkelijk jaar (eind november).

Enkele weken geleden liet ik al een foto zien van de gildebaren uit de kerk van Workum, waarmee de overledenen naar hun laatste rustplaats werden gedragen. Een bonte verzameling met allerlei bijzondere teksten. De onderste is de "smedenbaar" uit 1756: "Het goud en zilver hier op aarde. Is bij den mensch in grooten waarde. Maar toch uw heil in uw gemoed. Dat gij noch grooter waarde doet."
Daar bovenop de "kinderbaar" van de schippers uit 1788: "O Heere, wat is de mensche, dat Gij hem kent. Het kint des menschen, dat Gij hem acht."
Ze hebben twee dingen gemeen: respect voor de mens en eerbied voor de Allerhoogste.

vrijdag 1 november 2013

Allerheiligen


In de kerk in Workum zijn de hoeken van de banken versierd met verschillende kleine beeldjes. Deze hier lijkt me een toepasselijke pose voor vandaag.

Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest dat op 1 november valt en gevierd wordt onder katholieken en anglicanen. In de Katholieke Kerk is het een hoogfeest. 
Ook de Oosters-orthodoxe Kerk kent het feest, maar viert dit op de eerste zondag na Pinksteren, mogelijk in navolging van de Lemuria, op 13 mei. De feestdag viert de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.

Allerheiligen is een nationale feestdag in vele landen, waaronder België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Polen, Spanje en delen van Duitsland. In Nederland werd deze vrije dag door kardinaal Alfrink al in 1968 verplaatst naar de eerste zondag na 1 november. Aldus "Wikipedia".