vrijdag 30 juni 2017

Armagh Robinson Library

Armagh, juni 2017. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm 
f/1.8-2.8; 9 mm; f/2.8; 1/50 sec; ISO 800

Tegen mijn gewoonte in plaats in vandaag een aantal foto's. Wandelend van de protestantse Saint Patrick Cathedral in Armagh naar de katholieke Saint Patrick Cathedral kwamen wij langs de Armagh Robinson Library, waarvan verteld wordt dat dat een bijzonderheid is. Gesticht door aartsbisschop Richard Robinson (1765-1794).

Na aangebeld te hebben werden wij vriendelijk welkom geheten door een bibliothecaresse die ons uitleg gaf over wat er zoal te vinden is. Als wij iets wilde zien moesten we dat even melden want dan waren er speciale handschoenen beschikbaar.

Even later kwam er een deftige man met een boordje op ons af om ons met een handdruk verwelkomen. Hij bleek de Very Revd Gregory Dunstan te zijn, de "Keeper" van de bibliotheek. Hij was geïnteresseerd in onze bedoelingen en toen wij hem vertelden dat het ons was opgevallen dat er twee kathedralen ware met daartussen deze bijzondere bibliotheek, merkte hij geamuseerd op dat hier binnen Europa aanwezig was. Er zijn allerlei boeken te vinden uit de geschiedenis van Engeland, Ierland maar ook van de Oude Grieken, Romeinen en van grootheden van de kerkelijke geschiedenis en filosofie van de laatste eeuwen. Oude boeken die hier konden worden ingezien en geraadpleegd.

Armagh, juni 2017. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm 
f/1.8-2.8; 9 mm; f/4; 1/250 sec; ISO 800

Op zijn vraag of wij wellicht in bepaalde boeken interesse hadden, deed ik een voorzichtige poging door de naam van Erasmus te noemen. Een groot Nederlands geleerde uit het begin van de 16e eeuw.
Jawel, was het antwoord, die moet hier ergens staan. En zowaar, op nog geen twee meter van ons vandaan haalde hij plotseling een origineel exemplaar van de beroemde Bijbelvertaling van Erasmus uit de kast. Een zeer bijzonder boek waarin Erasmus de Bijbel in zowel Grieks als Latijn naast elkaar heeft laten afdrukken om aan te tonen dat de toenmalige Vulgaat die door de Rooms Katholieke kerk werd gebruikt veel fouten bevatte. Een boek uit 1516! Zomaar daar in de kast.

Armagh, juni 2017. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm 
f/1.8-2.8; 9 mm; f/2.8; 1/30 sec; ISO 800
Vervolgens waagde ik het om hem te vagen of er misschien ook boeken van Spinoza aanwezig waren, onze andere grote Nederlandse geleerde met internationale faam. Dat leek me bijzonder omdat de werken Spinoza in zijn tijd door de RK-kerk op de lijst van verboden boeken waren geplaatst. Maar zowaar! De Revd spoedde zich naar de eerste verdieping en kwam na enkele tellen terug met een origineel exemplaar van het Tractatus Theologico Politicus uit 1670. In dit tractaat gaf Spinoza een analyse van de Bijbel die leidde tot zijn pleidooien voor godsdienstvrijheid en tolerantie. Het was weliswaar niet de beroemde Ethica van Spinoza, zo erkende hij, maar de Revd was uitermate trots dat hij dit boek kon laten zien.

Armagh, juni 2017. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm 
f/1.8-2.8; 9 mm; f/4; 1/125 sec; ISO 800

Hij wist zelfs te vertellen dat dit een anonyme uitgave was van een uitgever uit Hamburg, want met pen was in het boek aangegeven dat dit een boek was "a  Benedicto de Spinoza". Ik stond perplex!

Als ik had gewild had ik dit boek daar aan tafel mogen lezen, maar, als ik dat al had gekund, daar was ik niet voor gekomen.
Wij namen afscheid, de Revd moest weer verder met zijn werk. We hebben nog wat rondgesnuffeld, wat fotootjes gemaakt en zijn verwonderd verder gegaan.

2 opmerkingen:

Kees zei

Bijzonder interessant en boeiend Adri.
Groet Kees.

Ger zei

Dag Adri,

Wat moet dat voor jou als belezen en bereisd man met zeer brede kennis en interesse een bijzondere ervaring geweest zijn om die oude boeken te mogen aanschouwen.

Fijn weekeind,
Ger