zondag 31 oktober 2021
Terug in de tijd
Niet alleen de foto zelf, gemaakte de Pentax 6x7 analoge camera uit 1970, ook het tafereel in Leuvenum is 'vintage'. Een schamel hutje, wat nog altijd wordt in gebruik is en wat doet denken aan iets van de vorige eeuw.
zaterdag 30 oktober 2021
Back to Basic
vrijdag 29 oktober 2021
Porceleinzwam
Deze is nogal populair bij veel fotografen. Ze ziet ze op veel sites verschijnen. Vooral met een zonnetje erachter is de structuur mooi te zien.
Het had hier iets zonniger mogen zijn.
donderdag 28 oktober 2021
Herfst
Het is onmiskenbaar herfst. Ze zijn er wel, de paddenstoelen, maar je moet wel goed zoeken dit jaar.
woensdag 27 oktober 2021
dinsdag 26 oktober 2021
maandag 25 oktober 2021
Vergaan
Bij zo'n vergane zwam kun je je afvragen wie er nu eigenlijk het loodje legt. De zwam of de boom?
Uiteindelijk is het een teken dat de boom aan het afsterven is. Het zal nog wel even duren, maar in ieder geval zal deze zwam het niet overleven.
zondag 24 oktober 2021
Goedemorgen
Gisteren weer eens een ouderwets uitje gehad met de Foto Cirkel Zeewolde. Het Leuvenumse bos. We hadden de indruk dat er dit jaar minder paddenstoelen zijn dan vorige jaren. Vliegenzwammen hebben we niet gezien. Maar er zijn er natuurlijk altijd wel wat andere plaatjes te schieten.
zaterdag 23 oktober 2021
Gemotoriseerd
Dat de Duitsers fietsen gebruikten in de Tweede Wereldoorlog was nieuwe voor mij. Maar dat ze goede motoren kunnen bouwen, en dat nog steeds doen, is iets wat over de hele wereld bekend is. BMW is een begrip in de motorwereld. Maar toch, ik rijd al jaren Honda en dat bevalt me prima.
vrijdag 22 oktober 2021
donderdag 21 oktober 2021
Les
Buiten het museum staat wat mij betreft de belangrijkste boodschap: Oorlog hoort in het museum. Als we ons daar nu eens en voor altijd aan houden zou de wereld er heel wat vrediger uitzien.
woensdag 20 oktober 2021
Ouderwets
Op het Museumpark in Overloon heb je nog zo'n heerlijk ouderwets winkeltje. Ooit begonnen als winkel voor modelbouwdozen, is het uitgegroeid tot een soort Winkel van Sinkel waar van alles te koop is. Je trekt een laatje open en je staan versteld over wat daar in zit. Van een ouderwets nietapparaat, tot een zakje met sigarenbandjes, van een doosje voor een fotorolletje tot een setje schroevendraaiertjes. Je kunt het zo gek niet bedenken.
dinsdag 19 oktober 2021
Dwangarbeid
Bij de ingang van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon wordt je er aan herinnerd dat er ruim 500.000 Nederlanders gedwongen werden om arbeid te verrichten in Duitsland.
Meer dat 30.000 van hen kwamen om door honger en mishandeling.
Een beeldengroep van John Brandon, met een gedicht van Wim de Vries, onthuld door minister Els Borst op 29 mei 1996.
maandag 18 oktober 2021
Overloon 14 oktober 1944
Op 14 oktober 1944 is Overloon tot aan de grond gelijk gemaakt. De opmars van de geallieerden verliep voorspoedig tot aan Overloon. Daar hadden de Duitsers zich ingegraven oom de geallieerden een halt toe te roepen. De geallieerden zette de aanval in en op 12 oktober brak in Overloon de hel los. Anderhalf uur lang bestookten ze de Duitse stellingen met zwarte artillerie en luchtaanvallen. Ruim 100.000 granaten vlogen de Duitsers om de oren. Toen het dorp volledig verwoest was begon de opmars van de geallieerden. Huis voor huis veroverden ze het, ten koste van enorme verliezen.
Overloon bleef uiteindelijk achter als een volledig verwoest dorp. De bovenste foto op de gedenkplaat op het 14 oktoberplein herinnert hieraan. Vanaf dezelfde plek toont de onderste foto het dorp 77 jaar later.
zondag 17 oktober 2021
Kom tot mij
Jezus zeide kom allen tot mij.
Voor mij is het helder wat dit betekent betekent. Van een afstand bezien kan deze uitgestoken hand in een dorp wat ernstig geleden heeft in de Tweede Wereldoorlog ook een andere associatie oproepen. Het is natuurlijk maar net wat je er in ziet.
Mar het is ook goed om dichterbij te komen. Je ziet dan ook de andere hand die met twee vingers wijst naar het kruis en naar het hart. Jezus staat ook op een ronde bol die de aarde voorstelt. Een teken dat hij niet van deze wereld is maar boven het aardse uitstijgt.
zaterdag 16 oktober 2021
Oogstmaand
vrijdag 15 oktober 2021
Tevreden
Dit is het beeld van de Ossenmarkt anno 2021. Vroeger werd er actief gehandeld, met handjeklap en zo. Maar dat is er tegenwoordig niet meer bij. Maar ze komen nog wel graag langs even om een proatjie te moaken.
donderdag 14 oktober 2021
Ossenmarkt
De markt trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Er is een braderie, vlooienmarkt, (kinder-)kleedjesmarkt, oude ambachten, etc. Het Puttens Historisch Genootschap zorgt voor verschillende demonstraties met o.a. oude dorsmachines en er zijn diverse optredens van de Puttense Boerendansers. Kortom, een evenement wat u, als u in de buurt bent, niet mag missen. Tip voor volgend jaar.
woensdag 13 oktober 2021
dinsdag 12 oktober 2021
Paddenstoelen
Volgens mij het ik nodig het bos weer eens in. Het is al bijna half oktober en ik heb nog geen paddenstoel gezien.
maandag 11 oktober 2021
Marc Chagall
Op 21 juli plaatste ik hier een zelfportret van Carel Willink. Hij had dat in zijn jonge jaren gemaak had, om precies te zijn in 1921. Zie het kleine fotootje hieronder.
Hij studeerde toen aan de Internationale Academie in Berlijn en had contact met expressionistische schilders die hem inspireerden.
Vorige week was ik in het Museum voor Religieuze Kunst Krona in Uden waar een expositie was van de werken van de Russisch-Joodse schilder Marc Chagall. Ook hij was kennelijk in het begin van de vorige eeuw aan het experimenteren. Dit portret, links, is van 1924-1925.
Ik vind het opvallend dat deze tekeningen qua stijl zo op elkaar lijken. Ik heb geen idee of ze elkaar daar misschien ontmoet hebben. Of contact hebben gehad met dezelfde docenten of collega's. Het zou de moeite waard zijn op het eens uit te zoeken.
zondag 10 oktober 2021
Kerk
Ik weet niet welke kerk Chagall geschilderd heeft.
Het valt me op dat er een kruis op staat. Dan zal het wel geen synagoge zijn geweest.
Ik wens u een mooie zondag toe.
zaterdag 9 oktober 2021
vrijdag 8 oktober 2021
Grimas
Begin vorige eeuw leerde Marc Chagall in Rusland om te etsen. Hij werd daardoor gegrepen en gebruikte het om veel taferelen uit het dagelijkse leven in beeld te brengen.
Hij had beslist ook humor, getuige dit zelfportret uit 1924-1925.
Het is een internationale tentoonstelling. Dit stuk is in bruikleen verkregen van het Tel Aviv Museum of Arts in Israël.
donderdag 7 oktober 2021
Marc Chagall
In het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, tegenwoordig "Krona" geheten, is op dit moment een mooie expositie te zien over Marc Chagall. De Joodse Russische schilder die het grootste deel van zijn leven overigens in Parijs heeft gewoond.
Hij vertegenwoordigt met zijn schilderijen de Chassidische stroming van het Jodendom en beeld veel taferelen uit van het dagelijks leven in Rusland in de vorige eeuw.
Fantastisch!
woensdag 6 oktober 2021
Uitdaging
De Bostoren in Putten is zo'n 40 meter hoog. Op tweederde heeft men een klimmat aangebracht. Een uitdaging. Je loopt over de touwen en kijkt dertig meter de diepte in. Vervolgens kun je door een opening naar boven om weer terug te klimmen naar de toren. Natuurlijk kan er niks gebeuren. Maar toch....Het is een uitdaging.
dinsdag 5 oktober 2021
Bostoren
maandag 4 oktober 2021
zondag 3 oktober 2021
Gasthuis
Op bezoek bij een goede vriend kwam ik ineens in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Het oude gebouw dat dateert uit de Middeleeuwen heeft veel functies gehad. Sinds de grondige verbouwing in 2014 is het een modern verpleeghuis, met veel privacy voor de bewoners.
zaterdag 2 oktober 2021
vrijdag 1 oktober 2021
IJsselbrug
