donderdag 1 september 2016

Maya mensen

Assen, augustus 2016. Canon PowerShot G1X; IS 15.1-60.4 mm f/2.8-5.8; 27 mm; f/4.5; 1/8 sec; ISO 800; -0.3
"Teleurgesteld in de dieren proberen de goden om mensen van modder te maken. De modderwezens zijn stijf en vallen uit elkaar wanneer ze bewegen. Na de eerste mislukking proberen de goden het nog een keer. Dit keer met hout. Deze houtmensen lijken al beter: ze bewegen soepel en kunnen met elkaar praten. Toch is er nog iets mis. Ze hebben geen hersenen. Ze spreken zonder te denken. Hun woorden hebben geen betekenis en ze kennen geen verschil tussen goed en kwaad. 

Om deze mislukking te vernietigen sturen zij een verwoestende vloed over de aarde. Een paar houtmensen ontsnappen en vluchten hoog in de bomen. Dit zijn de voorouders van de apen. Radeloos besluiten de goden om Xmucane, de goddelijke vroedvrouw, om hulp  te vragen. De vroedvrouw heeft van de dieren gehoord over een bijzonder gewas. Als de goden het gouden maïs volop zien bloeien beseffen zij dat de perfecte mens van maïs gemaakt moet worden. 
Xmucane gaat meteen aan de slag. Ze maalt de gele maïskorrels en wast haar handen met water. Opeens verandert het maïsmeel in vlees en het water in bloed. Vier mannen en vier vrouwen worden uit het maïsdeeg gekneed: de eerste voorouders van de Maya's."

Geen opmerkingen: