maandag 6 maart 2017

Binten

Muiden, februari 2017. Nikon D800; AF-S Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED IF; 24 mm; f/5.6; 1/8 sec; ISO 1600
Als je zo een paar uur loopt te fotograferen in het Muiderslot is de vraag natuurlijk welke foto je uitkiest van de vele die je tijdens zo'n middag maakt.
Het meest indrukwekkend vond ik toch wel de Westertoren die met zijn 83 trappen, via de Floriskamer, loopt naar de torenkamer met zijn bijzondere bintenconstructie. Afgezien van de technische details levert het voor het oog en dus ook voor de foto een fraaie lijnwerking.

De website van het Muiderslot vermeldt: "De kap van de Westertoren werd gebouwd in de 14e eeuw. Dit was een precies werkje met kruisende balken en verbindingsbalken die als de spaken van een wiel de muren bijeen moesten houden. Iedere pen-en-gat had zijn eigen maat en alles moest precies in elkaar passen. Dat konden de knappe ambachtslui wel in die tijd! Als een bouwpakket leverden zij de materialen aan vanuit hun werkplaats. De aanwijzingen - de zogeheten ‘telmerken’- zijn nu nog zichtbaar; ze werden gekrast in het hout, zodat een beetje doe-het-zelver het geheel precies in elkaar kon zetten."

2 opmerkingen:

Kees zei

Hoi Adri, prachtige kunstwerken zijn het.
Groet Kees.

Ger zei

Dag Adri,

Ben ook altijd onder de indruk van deze staaltjes timmer vakmanschap.
Tijdens bezoeken aan historische boerderijen of schuren kan ik omhoog blijven kijken naar de imposante draagconstructies tot dat m'n nek er zeer van doet.
We hadden zelfs een keer het genoegen om in stolpboerderij in Blokker onder de gebinten van vroegere hooizolder te slapen,nou dan kan je met recht spreken van een dak boven je hoofd hebben.
Er word daar jaarlijks bedrijf ingehuurd om alle gebinten te ontdoen van stof en spinnenwebben.

Ook tijdens ons verblijf in het voorjaar in B&B van bollenboer kijken we door glazen gedeelte in plafond van onze woonkeuken tegen de prachtige houten draagconstructie van stolp.

Fijne dag,
Ger