Lake District 2016

Lake District 2016

maandag 20 juli 2009

Vennen


Drenthe is het land van heide en "Vennen", zoals hier op het Rolderveld. Die vennen zijn op natuurlijke wijze ontstaan doordat het water door de ondergrond niet weg kan stromen. Er groeit een bepaald soort mos dat veel water vasthoudt en dat bij afsterving zorgt voor een veenlaag. Tot in de 19e eeuw waren sommige delen van Drenthe daardoor een onbegaanbaar moerasgebied.
Dat veen bleek, als het goed droog was, echter ook goed bruikbaar als brandstof. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er daarom in Drenthe turf gestoken. Daarvoor moesten de vennen worden drooggelegd. Er werden sloten en vaarten gegraven die tegelijkertijd dienden voor de afvoer van de turf.
Tegenwoordig worden daarin echter weer dammen gebouwd om de waterstand op peil te houden om de vennen als natuurlijk landschap te kunnen behouden.

Aldus (in grote lijnen) ook de informatie op het informatiebord van "Staatsbosbeheer" bij het Grolloërveen.

2 opmerkingen:

Mirthe Duindam zei

Dag Adri,

Je bent weer terug, begrijp ik. Ik hoop dat je hebt genoten van een mooie vakantie.
Ik heb in ieder geval genoten van de prachtige foto's van Schotland! Heel bijzonder. Deze foto's van Drenthe zijn ook prachtig sfeervol. In Nederland zijn toch ook veel mooie plekjes te vinden.

Groet,
Mirthe

Adri zei

Dag Mirthe,

Zeker! Ik kan er weer even tegen.

Groet,

Adri