Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 1 september 2009

Licht over Brielle


Het is beslist de moeite waard om eens naar Brielle af te reizen. Het enige wat vaak bekend is, is dat Alva er zijn bril verloor. Het heeft daardoor aan de wieg gestaan van ons vaderland.
Maar er is veel meer te beleven. Een mooie kerk, een leuk haventje, een fraaie molen (Kees!).
En..., ook daar kun je het licht ontdekken.

4 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Ik vrees dat ik een oen ben in vaderlandse geschiedenis... Alva die zijn bril verloor zei mij niets. Ik heb even Den Briel en De Watergeuzen op Wikipedia opgezocht (die combinatie kan ik nog wel maken): http://nl.wikipedia.org/wiki/Inname_van_Den_Briel, en dan wordt duidelijk dat je eigenlijk hetzelfde bedoelt. Kijk, zo leer je nog eens wat!
(Woordverificatie: woola)

Mirthe Duindam zei

...En de processies kan ik me nog herinneren van vroeger... Ik heb een strikt katholieke opvoeding gehad en daar hoorde het deelnemen aan de processie ook bij en het herdenken van de martelaren van Gorkum. Brielle is ook een bedevaartplaats in die zin. Zie:
http://62.144.115.184/hartenziel/volksdevotie/2009/detail_objectID691885.html

Groet,
Mirthe

Kees zei

Hallo Adri. Den briel of brielle zoals het ook weleens genoemd wordt is mij zeker bekend leuk stadje, ....en de molen, die heb ik helaas nog niet vast gelegd, gaat zeker een keer gebeuren. en Alva en watergeuzen, nou die ramde wat af met de boomstammen. groet van keeskasteel.

Adri zei

Tjonge, wat een leuke reacties. Op de site die Mirthe noemt lees ik dat in 1972 Koningin Juliana in Gorcum was ter gelegenheid van de officiële herdenking van de martelaren van Gorcum. Zij was toen ook in Brielle. Ik weet dat want ik heb er (ergens) nog een foto van waarop zij staat samen met mijn (toen nog heel jonge) echtgenote. Ik ga die foto opzoeken.

Ik zie de foto's van de molen wel verschijnen Kees.