Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 28 april 2010

De Engelenburcht


Ook de Engelenburcht in Rome neemt in de geschiedenis een aparte plaats in.

Aanvankelijk was het een mausoleum van keizer Hadrianus (+139 n.C.), maar het is ook burcht, gevangenis en kazerne geweest.

"De Engelenburcht" heeft zijn naam te danken aan een legende.
Op kerstdag 590 hield Paus Gregorius I (paus van 590 tot 604) een grote plechtige kerkelijke optocht om God te smeken een einde te maken aan de heersende pestepidemie. Tijdens een smeektocht (processietocht) droeg de paus een afbeelding van de maagd Maria. In een visioen zag hij boven het mausoleum de aartsengel Michael zijn bebloede zwaard in de schede steken, wat betekende dat Gregorius' bede was verhoord en de strijd tegen de pestepidemie voorbij was.
Waarschijnlijk heeft de burcht tijdens deze gebeurtenis zijn huidige naam “De Engelenburcht” gekregen. Paus Bonifacius IV (regeerde van 608-615) liet op de plaats waar de aartsengel zou zijn neergestreken een kapel bouwen. "

De beroemde Ponte Sant'Angelo over de Tiber, met de beelden van Bernini, is van later datum: ca. 1450. De vorige was door het gewicht van het aantal pelgrims dat het graf van Hadrianus wilde bezoeken ingestort.

3 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Wat een prachtige foto’s, Adri. Het is weer echt smullen. Eigenlijk ‘meesmullen’ met jouw verblijf aldaar in Rome. Alsof wij ook een beetje daar op bezoek zijn... Je hebt je tijd in ieder geval goed benut, ondanks de vliegbeperkingen. Of dankzij?
(Woordverificatie: brafeing)

Adri zei

Hoi Michel,

In zo´n stad kom je ogen tekort en het is maar goed dat fotograferen tegenwoordig digitaal is. Dan kun je nog eens wat weggooien. Vroeger was je een vermogen kwijt aan rolletjes en aan het ontwikkelen en afdrukken. Met het laatste kun je tegenwoordig veel selectiever zijn.
Overigens heeft de vulkaanwolk wel veel vertraging opgeleverd maar niet heel veel meer foto´s. In plaats van het vliegtuig op zondag zijn we op dinsdagochtend met de trein vertrokken. Woensdagochtend, dertig uur later, kwamen we aan in Putten.
Op de extra maandag die we ineens hadden hebben we de catacomben bezocht, de plaats waar de christenen tot de derde eeuw hun doden begroeven. Indrukwekkend! Maar daar mocht je niet fotograferen en daar heb ik me deze keer echt aan gehouden.

We hebben ondanks de vertraging van Rome genoten. De combinatie van cultuur, kunst en geschiedenis, gevoegd bij onze belangstelling voor godsdienst en spiritualiteit maken zo'n reis zeer de moeite waard.
Maar zelfs met een extra dag is zo'n weekend natuurlijk veel te kort om Rome goed te leren kennen. Zo blijft er altijd nog wel wat te wensen over.

Groet,

Adri

Kees zei

Hallo Adri, wat geweldig allemaal jullie moeten daar enorm genoten hebben. Groeten kees