Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 26 juni 2011

Tongewelf


Als je op zo'n FotoFestival rondloopt heb je natuurlijk ook de gelegenheid andere dingen te bekijken.
Bijvoorbeeld het bijzondere plafond van de Grote kerk in Naarden.

Het is een zogenaamd "tongewelf", waarop links en rechts Bijbelse voorstellingen zijn aangebracht. Bijbelse voorstellingen in kerken zijn natuurlijk niet ongebruikelijk. Men gebruikte afbeeldingen om de boodschap door te geven aan de veelal ongeletterde gelovigen. Om die reden werd een kathedraal wel een bijbel voor het gewone volk genoemd.

In dit geval is het wel iets bijzonders. Eén van de problemen van de bijbeluitleg is het leggen van een relatie tussen het Oude Testament en het Nieuwe Testament. In de eerste tijd van de christelijke kerk bestond dat probleem niet, simpelweg omdat het Nieuwe Testament toen nog niet bestond. Maar toen de canon werd vastgesteld werd dat natuurlijk actueel.
Op het plafond hier in Naarden heeft men steeds een voorstelling uit hele leven van Jezus geschilderd tegenover een zogenaamde voorafbeelding uit het Oude Testament, om op die manier te laten zien hoe de Bijbel één geheel is. Zo staat het opstandingsverhaal van Jezus in het Nieuwe Testament tegenover het verhaal van Simson uit het Oude Testament.

Voor wie er meer van wil weten verwijs ik naar de link "Tongewelf" op de keurige website van de Grote Kerk, waar de afbeeldingen duidelijk te vinden zijn en te vergroten zijn.
Een aanrader voor iedereen die op deze mooie zondag toch even een kerk wil bezoeken.

1 opmerking:

Witweg zei

Prachtig! Ik heb ook een fotoserie gemaakt van dit schitterde tongewelf. Ben er naar beurzen en orgelconcerten geweest. Concerten zijn passender dan beurzen.