|
Texel, februari 2016. Nikon D800; Sigma DG 50-500 mm f/4.5-6.3 APO HSM; 500 mm; f/7.1; 1/640 sec; ISO 800 |
Een aalscholver fotograferen is nog niet zo eenvoudig heb ik gemerkt. Om te beginnen zijn ze vaak alleen. Je moet het dus net treffen dat je hem ziet. En hij is erg schuw. Zodra hij je ontdekt gaat hij er al vandoor. Maar als je hem gespot hebt is het verder een kwestie van geduld. Er komt altijd een moment dat hij zijn vleugels spreidt om ze te laten drogen.
3 opmerkingen:
Dag Adri,
Jij was op het goede moment op de juiste plaats.
In tegenstelling tot vrijwel alle andere watervogels bevat het verenkleed van aalscholvers slechts zeer weinig vet. Daardoor is het niet waterdicht en wordt een duikende aalscholver drijfnat. Na een duik moet een aalscholver dus drogen. Dit doen ze door met half gespreide vleugels op een paal of in een boom te gaan zitten; een zeer markante houding.
en nog veel meer informatie over de 'konteklopper'
las ik hier
http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/vogels/aalscholvers/aalscholver/
Zonnige dag,Ger
Dag Ger,
Dank voor je mooie en altijd weer informatieve reactie. Ik heb weer wat bijgeleerd.
De naam konteklopper is voor mij helemaal nieuw! Is dat Brabants?
Harte.ijke groet,
Adri
Nee, Adri de naam konteklopper is op Texel bedacht en heeft alles te maken met het natte en zware verenpak van de aalscholver.
Wanneer de vogel uit het water op wil vliegen lukt hem/haar dat niet meteen,trappelend met de poten,klapperend met de vleugels raakt de achterkant nog enkele keren het water voordat de vlucht ingezet kan worden, vandaar de bijnaam.
Dit alles en nog veel meer lees ik op de website van Ecomare
Een reactie posten