![]() |
Vaals, oktober 2015. Canon PowerShot G1X; IS 15.1-60.4 mm f/2.8-5.8; 16 mm; f/5;
1/60 sec; ISO 400
|
In de tuin van Museum Vaals
staat een opmerkelijk beeld. Je wordt er welkom geheten door een levensgroot
Christusbeeld in Delfts blauw. Afgezien van de spirituele betekenis, kun je je
afvragen of dit nu kitsch is of kunst. De achtergrond ervan maakte
me wel nieuwsgierig. De "website" van het museum vermeldt hierover:
"De bekende Amsterdamse kunstenaar Hugo Kaagman is dinsdag 24 juni (2015) begonnen om het grootste Christusbeeld van ruim drie meter hoog van Museum Vaals in een nieuw jasje steken.
Hugo Kaagman (www.kaagman.nl - www.darkrye.com/content/stencil-king-amsterdam) alias de Stencil King heeft als pionier de sjabloon(stencil) graffiti verder ontwikkeld. Spuiten door met de hand uitgesneden spuitmallen. Met zijn collage stijl en gebruik van decoratieve patronen weet hij continu nieuwe verbanden te leggen en zienswijzen te ontwikkelen. De traditie moderniseren voor de toekomst is zijn uitgangspunt. Vanaf de jaren ’70 tot heden, heeft hij een groot Delfts blauw oeuvre ontwikkeld variërend van schilderijen, keramiek en kleding tot muren, tunnels, torens, bussen, boten, treinen en vliegtuigen. Een Christusbeeld ontbrak nog aan voornoemde opsomming."
2 opmerkingen:
Dag Adri,
Wist eerst niet wat ik zag toen ik jou post opende en foto bekeek.....
Moet niet gekker worden waren mijn eerste gedachte.
Toen ben ik me gaan verdiepen in het werk van Hugo Kaagman en ben tot de conclusie gekomen;tja......het heeft wel ''wat''.
Kan eigenlijk ook niet anders voor mij als liefhebber van kleuren in blauw/wit.
Toch zie ik mijn foto met Christus beeld in zijn vorige outfit liever;-)
Vriendelijke groet,Ger
Ha Ger,
Ik kan niet anders zeggen dat ik het van harte met je eens ben. Hoewel elk Christusbeeld natuurlijk voortkomt uit de fantasie van de kunstenaar, we hebben hem geen van allen in het echt gezien, gaat dit voor mij te ver. Als ik de uitleg lees krijg ik het gevoel dat dit eigenlijk meer ter meerdere glorie van het oeuvre van de kunstenaar is. Dat lijkt me niet gepast bij een dergelijk beeld.
Hartelijke groet,
Adri
Een reactie posten