Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 29 januari 2019

Spotprent


Op de tentoonstelling over 400 jaar Synode van Dordrecht hangt ook deze spotprent. De Synode was behalve dat het ging om een serieus godsdienstconflict tussen de remonstranten en de contraremonstranten, ofwel de rekkelijken en de preciezen, ook een soort van toeristische attractie. Het trok landelijke, ja zelfs internationale, bekendheid. Maar er werd ook de spot mee gedreven. De uitkomst stond namelijk van te voren al vast.

De remonstranten, de rekkelijken werden gedagvaard voor hun ideeën over de predestinatie. Ze beweerden dat de mens een vrije wil had en hun behoud mede afhankelijk was van hun daden. maar de contraremonstranten, de preciezen hielden zich aan de orthodoxe leer van Calvijn, waarin het behoud van de mens puur en alleen een kwestie van genade is.
De rekkelijken hadden weliswaar de steun van van Oldenbarnevelt, maar de contraremonstranten konden rekenen op de steun van Prins Maurits van Oranje.
In deze spotprent is te zien dat de balans doorslaat naar de kant van Calvijn, waarbij het zwaard van Prins Maurits nog eens extra gewicht in de schaal legt. Het is duidelijk wie er wint.

Geen opmerkingen: