Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 16 januari 2020

Mooi blauw


Ik weet niet of ik zo gauw mijn huis in fel blauw zou schilderen, maar hier staat het wel. Overigens heb ik ook wel eens begrepen dat de kleur blauw muggen weg jaagt. Als dat zo is dan zouden alle huizen op Bonaire wat ons betreft blauw mogen zijn.

2 opmerkingen:

Kees zei

Mooie boerderij zo bij het begin van het park Adri.
Groet Kees.

Ger zei

Dag Adri,

De typische zeer opvallende kleur blauw die in vroeger tijden gebruikt werd had de functie om vliegen af te weren, of het ook muggen buiten de deur hield is mij niet bekend.
Wel kom ik op de website AgriWiki bij kennis over historische boerderijen en erven deze interessante informatie tegen.......

Elke verf heeft twee belangrijke bestanddelen; het pigment en het bindmiddel. Een pigment is een poedervormige stof die kleur geeft aan de verf. Het bindmiddel zorgt ervoor dat de pigmentdeeltjes aan elkaar en aan de ondergrond hechten.

Om het historisch kleurgebruik te begrijpen, is kennis over de belangrijkste historische pigmenten nodig. Een voorbeeld hiervan zijn de blauwe pigmenten. Synthetisch ultramarijn blauw (ook wel vliegenblauw) is zo’n blauw pigment. Voor boerderijen is de komst van synthetisch ultramarijn blauw belangrijk. Het is in 1828 uitgevonden. In de tweede helft van de 19de eeuw kwam het in grote hoeveelheden op de markt. Het is veel gebruikt in kalkverven in stallen en woonruimtes van boerderijen. Het belangrijkste voordeel is dat het goedkoop is. Daarnaast weert het vliegen, vandaar de term vliegenblauw. Hierdoor was kaasgereedschap blauw. Het is echter wel gevoelig voor zuren. Onder invloed van (zwakke) zuren verkleurt het naar grijs. In olieverf is het niet zo’n makkelijk pigment en het is ook niet geschikt om buiten toe te passen. Het pigment is ook veel gebruikt om de witte was helder wit te kleuren. Het werd verkocht onder de naam Reckitt blauw.
Bron:AgriWiki

Ben ik al zo oud.....heb namelijk in mijn jeugdjaren wanneer ik mijn moeder hielp bij de witte was dat " poppetje blauw "zoals wij het noemden wekelijks gebruikt

Ga nog even genieten van je mooie blauwe boerderij!

Groet,Ger