woensdag 5 juli 2017

(London)Derry

Derry, juni 2017. Nikon D800; AF-S Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED IF; 32 mm; f/8; 1/500 sec; ISO 400
Bij Londonderry denk je al gauw aan onlusten, of "troubles" zoals ze dat tegenwoordig in Noord-Ierland noemen. De herinnering daaraan houden ze zelf ook levend met de "murals" die in de katholieke en protestantse wijken zijn te vinden en met de enorme afscheidingen in de vorm van hekken die je in de stad aantreft.
Overigens spreken de protestante Engelsgezinde unionisten van Londonderry en de Ierse nationalisten van Derry. De stad Derry werd in ca. 1600 door de toenmaligegezaghebbers aan Londen geschonken. Daarop kwamen er honderden Londenaren naar Derry om de stad te hervormen. Er werd een muur omheen gelegd en veel gebouwen werden afgebroken en vervangen door nieuwe. De Engelsen bouwden een grote Kerk ter ere van Columba, die nog steeds het stadsbeeld beheerst. Een prachtige Cathedral, maar tussen de Ieren en de Britten is het naar mijn idee daarna nooit meer helemaal goed gekomen.

Dit bericht komt misschien wat negatief over, maar het moet gezegd, Derry is een mooie stad. Het is na Belfast de twee stad van Noord-Ierland met een leuk centrum binnen de muren, waar je overheen kunt lopen, om de hele stad heen. Er is een fraai Cultureel Centrum, diverse Musea en een centrum met typisch Ierse kunstwinkeltjes. Dus beslist het bezoeken waard. 
En de onlusten? Nog ieder jaar worden er marsen georganiseerd om de overwinning te vieren uit 1600, de dertien 'apprentice boys' te eren en Bloody Sunday (30 januari 1972), etc. te herdenken. Het is de laatste jaren niet meer tot onlusten gekomen. Hopelijk blijft dat zo.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Nadrukkelijk aanwezig.....
wanneer ze in alle steden waar ook ter wereld de ellende uit het verleden weer zouden geven op muurschilderingen dan zou het naar mijn idee overal somber en eng zijn...

Groet,Ger