Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 30 juli 2017

The Lords Prayer

St. Davids, juli 2017. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 26 mm; f/4.5; 1/100 sec; ISO 100
In de krypte van de kathedraal van St. Davids hangt, achter glas, dit fraai bewerkte document met de tekst van het Onze Vader. Nu is het niet zo bijzonder om die tekst in een kathedraal aan te treffen, maar de uitvoering is wel heel apart.
Het is een lithografie uit 1881 van het architectenbureau W&G Audstey uit Liverpool. De techniek van lithografie is in 1796 uitgevonden. Het  houdt in dat de tekening eerst handmatig wordt gemaakt, in spiegelbeeld, in kalksteen, met vet krijtpotlood. Vervolgens wordt er inkt aangebracht waarna het papier er op komt en het geheel onder een pers wordt gelegd.
Dat is z'n beetje de vertaling van wat ik in de beschrijving las die hieronder staat. 


Een ingewikkeld proces. Tegenwoordig pak je je digitale camera. Je klikt een paar keer tot je de juiste belichting hebt. De uitsnede bepaal je later op de computer. Desnoods werk je het wat bij met een fotobewerkingsprogramma en klaar is Kees. Het bijzondere is echter ook dat de tekst die er staat al ongeveer 2000 jaar dezelfde is en steeds met nieuwe technieken wordt doorgegeven. Dat doe ik dus ook vandaag.
Ik wens u een fijne zondag!

Geen opmerkingen: