Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 29 maart 2009

Norbertijnen


De broeders van de "Abdij van Tongerlo" behoren tot de Norbertijnen, genoemd naar Norbert van Gennep die de orde in 1121 stichtte.

"De weg naar God wijzen aan zoekende mensen. De stille ruimte scheppen waar ze even tot rust komen en zich hervinden in het licht van de waarheid. Zelf beleven wat ze aan anderen voorhouden. Elkanders lasten dragen.
Dat proberen de Norbertijnen van Tongerlo te doen, voltijds, dag aan dag, en dat reeds gedurende bijna negen eeuwen."

Het klooster is te bezoeken. Er is een gastenverblijf voor mensen die er willen studeren of zich willen terugtrekken voor bezinning. De gasten worden door de gastenpater nadrukkelijk uitgenodigd mee te doen in de gebedsdiensten, d.w.z. vijf keer per dag een mis.
Op zondagmorgen is er een Hoogmis waar ook veel mensen uit de omgeving naar toe gaan. Na afloop ontmoet men elkaar in of buiten de kerk.

2 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Beste Adri,
Op het gevaar af me als een ‘echte antroposoof’ te gaan gedragen, toch dit commentaar bij dit mooie onderwerp dat Rudolf Steiner iets heel opmerkelijks vertelt over stichter Norbertus in de eerste voordracht van ‘De wereld van de gestorvenen’, op 5 november 1912 in Berlijn. Dit vorig jaar verschenen boek uit de reeks ‘Werken en voordrachten’ beleeft nu al zijn tweede druk en dat is iets ongekends voor ons als redactie.
Met hartelijke groet,
Michel
(Woordverificatie: ovessibi – je gelooft toch niet hoe het Blogger lukt om geheel toevallig zulke mooie en passende fantasiewoorden erbij te verzinnen...)

Adri zei

Beste Michel,

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit boek niet gelezen heb en dus niet weet wat Steiner hier over zegt.

Ik ga het opzoeken. Ik heb nog meer foto's van Tongerlo. Dus dat biedt weer stof tot een volgende reflectie.