Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 6 april 2011

Glans en Glorie


Van 19 maart tot 16 september 2011 vindt in de Hermitage in Amsterdam een tentoonstelling plaats over kunst uit de Russisch-orthodoxe kerk. Er zijn natuurlijk veel ikonen te zien, maar er staan ook andere kunstvoorwerpen.

Voor een uitleg verwijs ik naar de uitstekende website van de "Hermitage", waar veel informatie over de tentoonstelling is te vinden:

"Glans en glorie biedt van 19 maart tot en met 16 september 2011 met ruim 300 religieuze kunstobjecten voor het eerst een overzicht van de eeuwenoude mystieke en artistieke tradities van de Russisch-orthodoxe Kerk. Iconen, frescofragmenten, kostuums, schilderijen, historische boeken en gouden en zilveren attributen uit de christelijke eredienst zijn de tastbare bewijzen van deze lange en rijke religieuze traditie. De Byzantijnse oorsprong en traditie, de kerkelijke feestdagen, met het paasfeest als hoogtepunt, en de tsaren en hun kerk 'aan huis' zijn thema's in de tentoonstelling. Een indrukwekkende iconostase, bijzondere veertiende-eeuwse fresco's uit Pskov en heel veel prachtige iconen uit de Hermitage St.- Petersburg en andere beroemde Russische collecties zijn voor het eerst te zien."

Overigens stond er in Trouw van 18 maart j.l. ook een uitstekend artikel over deze tentoonstelling. Ik weet niet of het werkt voor niet-abonnees, maar "hier" is de link.

Geen opmerkingen: