Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 18 april 2012

Armoedig


Kon ik vorig jaar nog deze prachtige magnolia fotograferen in onze voortuin op 9 april, het is dit jaar maar een armoedig zootje.
Excusez le mot.

Ik denk dat er nog niet een kwart van de bloemen in staan die er vorig jaar in stonden. Het zal wel komen door de kou en de droogte.
Nu hebben wij er als stadsmensen niet zoveel last van, maar hoe zit het met de boeren die van de opbrengst van het  land afhankelijk zijn. Ik hoor of lees daar weinig over.

2 opmerkingen:

Mirthe Duindam zei

Dag Adri

Je hebt er in ieder geval wel nog een hele mooie foto van weten te maken. En ja, de natuur reageert ieder jaar weer anders. De bolgewassen en forsythia bloeien dit jaar weer heel lang door de kou. Kunnen we extra lang van genieten. Voor de boeren lijkt het me nog niet duidelijk, want alles moet nog komen en zal wel weer helemaal goedkomen. De natuur is krachtig. Er is niet teveel vorst geweest voor de bloesems bijvoorbeeld. Misschien valt het allemaal wel mee. Niet vooruit al zorgen maken.

Heb een fijne dag, met een hartelijke groet,
Mirthe

Ger zei

Dag Adri,

Maar wij krijgen er als stadsmensen wel mee te maken, last is een groot woord....maar we zullen in elk geval wel wat dieper in de buidel moeten tasten op het einde van de zomer als we fruit van Nederlandse bodem willen eten en dat zelfde geldt ook voor het lekkere fruit uit de Haspengouw bij onze zuiderburen.
En dat gaat zeker op voor de peren.
De fruitteelt in de Betuwe en in de rest van het land heeft flink te lijden onder de strenge winter. De schade loopt tot in de miljoenen euro's. Dat meldt de Nederlandse fruitteeltorganisatie NFO.

De schade doet zich vooral voor bij peren, maar ook bij andere fruitgewassen. De exacte oogstverwachtingen zijn pas tegen de zomer vast te stellen. Maar uit de dode bloemknoppen en inwendige bruinverkleuringen van de stammen blijkt al dat de oogst flink tegenvalt, aldus de NFO.

'Door de natte herfst en de relatief hoge temperaturen in december en januari waren de bomen niet geheel in winterrust en daardoor gevoelig voor de vorst in februari van dit jaar.'

Lees ik bij Omroep Gelderland.

Was zondag in Tiel en vernam dat daar de eerste beregening al weer plaatsgevonden heeft in de boomgaarden van peren, appels en pruimen afgelopen week.
Ook staan de vuurpotten al klaar voor de kersen in het geval dat er vorst aan de grond komt wat nog altijd goed mogelijk is tot ongeveer 15 mei, die als de temperatuur wat hoger wordt ook snel in bloei komen.

Als ik zo links en rechts hoor en lees hoevel schade de strenge vorst aangericht heeft in de (stads)tuinen dan kom jij er met wat minder bloem in Magnolia nog goed vanaf.

Fijne dag en groeten,
Ger