donderdag 26 december 2013

Tweede Kerstdag


Door de eeuwen heen is het geboorteverhaal op vele manieren doorgegeven.

De kerken waren vanouds de plaats om de bijbel zichtbaar te maken voor de gelovigen, die veelal niet konden lezen en schrijven.

Kathedralen worden dan ook wel "de bijbel voor de ongeletterden" genoemd. Een mooi voorbeeld kwamen wij deze zomer tegen in de kathedraal van Chichestor in Engeland. Ik heb daar eerder op 7 juli in "Son of a Carpenter" al iets van laten zien. In deze drie ramen is het hele kerstverhaal terug te vinden, van Maria met het in doeken gewikkelde kindje Jezus, de herders en de drie koningen.

De geknielde man met die schaal links is wel bijzonder. Ik neem aan dat het Josef is. Het lijkt er op dat hij een schaal met fruit wil aanbieden. Dat tafereel kan ik mij uit het kerstverhaal niet herinneren, maar op zich is daar natuurlijk niets mis mee.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Wat mij betreft maakt het niets uit wie deze figuur is die op een nederige manier fruit aanbied.Zou toch ook wel een herder kunnen zijn die onderweg in het veld fruit plukten van struik of boom toen hij op weg was naar het Kind in de kribbe,de andere twee figuren die op de afbeelding staan zijn zeker weten herders aan de kromming van de herdersstaf te zien, die de functie heeft om het schaap aan hals of poot omhoog te hijsen wanneer het in onherbergzaam gebied,op berghelling in spelonk,moeras en veengebieden terecht komt.
Maar mooi zijn de afbeeldingen in het glas in lood in elk geval.

Groet en fijne 2e Kerstdag,
Ger