woensdag 23 mei 2018

De Tulp

Lisse, mei 2018. 
Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 9 mm; f/1.8; 1/30 sec; ISO 250


Een buitenlander die naar Nederland komt, wil altijd als één van de eerste dingen de tulpenvelden zien. Nu is het bij de meeste mensen wel bekend dat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt. Maar hoe dat nu precies zit?

Daar hebben we natuurlijk in Nederland een museum voor. In dit geval het museum De Zwarte Tulp in Lisse. 

De eerste tulp kwam in 1562 in Nederland aan. In Antwerpen om precies te zijn. Ogier Ghislain de Busbecq  reisde als afgezant van het Habsburgse Hof naar het hof van sultan Sülemann de Parachtlievende in Constantinopel en wordt daar overvallen door een overvloed aan bloemen. In zijn reisverslag noteert hij dat de Ottomanen met een buitengewone toewijding bloemen kweken en bereid zijn grif te betalen voor een buitengewone plant, de tulp, die daar Iâle wordt genoemd. Die bloem is daar onderdeel van de cultuur. De Ottomanen wikkelen hem zelfs in de windingen van de doek op hun hoofd. Op een vraag aan de tolk wat voor bloemen dat zijn, antwoordde deze: Tulipan, denkend dat deze vreemdeling de tulband bedoelde. Daarmee is de naam van de tulp verklaard.

 Meer van dit soort anekdotische verhalen, o.a. ook over de Tulpenmania die ontstond in de 17e eeuw, daarbij meer dan 10.000 gulden voor een tulpenbol werd betaald, zijn te vinden in dit museum. Beslist de moeite waard.

Geen opmerkingen: