donderdag 17 mei 2018

Insectensterfte

Putten, mei 2018. Sony Cybershot DSC-RX100 III; Zeiss Vario-Sonnar 8.8-27.7 mm f/1.8-2.8; 9 mm; f/4; 1/400 sec; ISO 125
Deze week was in het nieuws dat er de laatste tientallen jaren een dramatische teruggang is van het aantal insecten. Er wordt zelfs gesproken over een teruggang van 70%.
En dat terwijl insecten letterlijk van levensbelang zijn voor het voortbestaan van leven op onze planeet. Waar moet dat heen?

1 opmerking:

Gijs de Boer zei

Schokkende cijfers. En er zijn zat organisaties die roepen dat er direct actie ondernomen moet worden. Maar in het nieuws zie je niet de mogelijke oplossingen die er beschikbaar zijn.
We kunnen wel tegen de regering roepen dat ze wat moeten doen, maar die worden voornamelijk gedreven door economische belangen en door alle afwegingen die ze moeten maken zal de snelheid van handelen niet ten goede komen. Het hele idee van 'de vervuiler betaalt' in de aanpak van CO2 uitstoot, komt ook niet van de grond omdat de industrieen dreigen te vertrekken.
Mensen moeten in hun eigen achtertuin aan de slag. Door onze tuinen vriendelijker te maken voor insecten kunnen we met z'n allen een betere omgeving creeeren voor deze populaties. Meer inheemse planten, zet een flink insectenhotel neer, minder tegels, neem een waterton etc.
Een mooie kleurige bloementuin is toch te prefereren boven een betegelde tuin?