Lake District 2016

Lake District 2016

woensdag 10 oktober 2018

Dokkum, IJsfontein


Dokkum was er nog niet klaar voor. De elf steden zouden allemaal een kunstwerk maken in het kader van de benoeming van Leeuwarden tot Culturele hoofdstad van Europa. Dokkum heeft aangekondigd een IJsfontein te zullen maken. Kunstenares: Birthe Leemeijer (1972)

Op de website staat vermeld:
"De vorm van de IJsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in het zich terugtrekkende water van de smeltende Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De IJsfontein verwijst ook naar het verleden van Dokkum, ooit een belangrijke havenstad tot de zee uit het zicht verdween. En naar Dokkum als het dramatische keerpunt in de Elfstedentocht. De mate waarin de fontein ijs vormt, is afhankelijk van de hoeveelheid groene energie die wordt opgewekt via zonnepanelen. Hoe meer zon, hoe meer ijs wordt geproduceerd. De IJsfontein wordt omringd door bomen die in de herfst rood kleuren als verwijzing naar de martelaren van Bonifatius."

Maar helaas het kunstwerk is nog niet klaar. Daarom maar een fotootje van het keerpunt van de Elfstedentocht met langs het water de bankjes in de vorm van een Friese doorloper.

1 opmerking:

Kees zei

Ha Adri, wat komt, komt. Leuke bankjes.
Groet Kees.