Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 5 maart 2019

Bar Mitswa


Het is een bijzondere gebeurtenis om bij de Klaagmuur in Jeruzalem een Bar Mitswa mee te mogen maken. Het is het feest van het volwassen worden van een Joodse jongere als hij de leeftijd van 13 jaar heeft bereikt. Vanaf dat moment wordt hij verantwoordelijk tegenover God om zich aan alle geboden en verboden te houden die onder de joodse wet vallen.

Wikipedia: "Voor zijn 13e verjaardag leert de jongen het stuk uit de Thora dat hij zal voorlezen al uit het hoofd. Daartoe moet hij de klinkers kennen, die niet in de geschreven tekst van de Thorarol zijn opgenomen, alsmede de melodie waarop de tekst gezongen moet worden. Door de jongen voor de Thora op te roepen, wijst de gemeenschap erop dat hij nu volwassen is.
Na zijn taak bij het voorlezen van de Thora wordt hij door de rabbijn, chazan of een ander lid van de gemeenschap toegesproken en geprezen voor zijn voorleeswerk. Als afsluiting krijgt de jongen de priesterzegen. Na de dienst volgt een feestmaaltijd en krijgt de jongen cadeautjes."

Bijzonder is dat de mannen ongehinderd getuige mogen zijn van deze ceremonie bij de Klaagmuur. Mits ze natuurlijk ook een keppeltje op hebben. De vrouwen mogen niet op het plein komen, maar mogen de gebeurtenissen achter een scherm volgen.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Een echte mannenwereld dus.......
niks voor mij!

Ik vind de vrouw in deze toch de belangrijkste en onmisbare persoon,zonder haar geen echtgenote,moeder,zoon en geen Bar Mitswa

Groet,
Ger